123, ABC, Tikka bynn - den trønderske barneregla ble brukt til å tinge seg plass i leken. For 23 år siden tinga jeg meg den viktigste plassen i livet mitt, jeg fikk fødeplass på ABC-klinikken. ABC ga meg en mestringsfølelse som var uvurderlig å ha med seg som nybakt mor. I 2023 forteller fødende kvinner om langt dårligere erfaringer. Gravide flytter for å komme nær sykehusene, flere kvinner får fødselsdepresjoner. Hva er det vi holder på med?

Konseptet var enkelt, en jordmorstyrt fødeavdeling som også tok seg av svangerskapsomsorgen. Som førstegangsfødende skremte det meg å føde uten smertestillende, men tryggheten ved å bli kjent med fødested og ikke minst jordmødre i forkant av fødsel, oppveide mye. ABC tilrettela for en naturlig fødsel i rolige omgivelser, og en visshet om at det ved komplikasjoner befant seg teknikk og ekspertise i umiddelbar nærhet. For oss var det også viktig at mannen min fikk være med gjennom hele sykehusoppholdet, ABC var tidlig ute med å tilby familierom.

En uke på overtid og fem minutter mellom riene ankom vi Aker sykehus. - Du må nok vente litt til, sa jordmor. Jeg så for meg en slitsom busstur hjem, men nei, klinikken hadde hjerterom og sengeplass. Der lå jeg og ruget i to døgn, med hyppige besøk av oppmuntrende jordmødre. De hadde det heller ikke travelt med å sende oss hjem, pumping og koppmating måtte på plass først. Den sjette dagen valgte vi selv å dra hjem, trygge etter å ha fått ro og støtte i en tid der livet vårt ble snudd opp ned.

Fire år senere var ABC flyttet til Ullevål sykehus, men konseptet og de hjertevarme, kloke, jordmødrene var de samme. Alle spørsmål jeg hadde i svangerskapet, små og store bekymringer, ble tatt på alvor i de gode samtalene i månedene før min andre fødsel. Som sine søsken hadde sistemann ut det lite travelt, fødsel nummer tre måtte igangsettes og fødeplassen på ABC kunne derfor ikke benyttes. Med lovnad om å få komme tilbake til ABC etter fødselen, gikk alt greit og vår tid med fødestuer var over.

Hvorfor går vi bakover når vi føder fremtiden? Nå frarøves fødende kvinner dette tilbudet, et tilbud som også er anbefalt av WHO.  ABC forløste sin siste fødsel 3. mars, flesteparten av jordmødrene forlater Ullevål og tar med seg sin unike kompetanse. Begrunnelsen er å spare penger. En kan spare seg til fant.

2. mars leverte Kvinnehelseutvalget utredningen: «NOU: Den store forskjellen. Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse.» Utvalget konkluderer med en svikt i kvinners helsetilbud og legger vekt på å sikre alle kvinner en trygg og god svangerskaps- fødsels- og barseloppfølging uavhengig av bosted. Men hva ser vi? Fødestuer over hele landet legges ned. Samtidig vet vi at den fødenes følelse av trygghet har mye å si for både fødsel og barselstid. En god fødselsopplevelse er med på å forebygge fødselsdepresjon.

Norge er ikke lenger verdens beste land å føde i. Fødselstallene raser nedover, jordmormangelen øker mens søkertallene til sykepleierutdanningen synker. Vi må ta NOU-en på alvor, vi må følge rådene til fagpersoner og gjenoppbygge et fødetilbud der fødekvinnen stoler på at hun og barnet blir ivaretatt på best mulig måte. Våre barn og barnebarn fortjener den samme fødselsopplevelsen jeg hadde den gang Norge var verdens beste land å føde i.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe