Forskningen på klimaendringer og fossile brennstoff har vært krystallklar i flere tiår, men det har ikke vært nok til å forhindre den globale klimakrisen vi nå befinner oss i.

Igjen demonstrer kampanjen Stopp Oljeletinga ved å blokkere veier i Trondheim og Oslo, til stor forargelse for noen, og stor glede for andre. Forargelsen kommer oftest fra de som enten satt i trafikken og ble berørt selv, eller de som anser demonstrantene som (direkte sitater fra kommentarfeltene på Stopp Oljeletingas sosiale medier): «hjernedøde hele gjengen», «nav gjengen på an igjen», «har så lite å gjøre, […] ingen jobb eller utdanning», og som mener at man «sku ha kasta dæm nerri nidelva».

Om ikke de hatefulle utsagnene er nok til å sperre opp øynene, så er i alle fall karakteristikken av demonstrantene som dumme, arbeidsløse, uopplyste ungdommer verdt å undersøke. For en av gruppene som gleder seg mest over demonstrasjonene er nemlig et samlet vitenskapsmiljø.

For la det ikke være noen tvil: Forskningen er krystallklar på farene ved global oppvarming som følge av brenning av fossile brennstoff. Milliarder av mennesker vil drives på flukt, titusenvis av arter utryddes, mange av de aller mest folkerike delene av verden vil bli ubeboelige som følge av tørke, branner, ekstremvær og flommer, for å nevne noe. Stopp Oljeletingas krav er totalt ukontroversielle: FNs generalsekretær sier at «nye investeringer i fossile brennstoff er moralsk og økonomisk galskap». Dette er en virkelighet vi må ta inn over oss.

Det er denne virkeligheten som driver forskere – ikke bare arbeidsløse og ungdommer (men all honnør også til dem!) – til sivil ulydighet. Forskere innser at all verdens utdanning og kunnskap ikke kan skape endring når makt, penger og kortsiktig vinning står i veien. Det trengs enorm politisk vilje for å forhindre denne katastrofen. For vi kan forhindre den, det mangler ikke på evne. Og i slike situasjoner er ikke-voldelig sivil ulydighet demokratiets mest effektive virkemiddel. Dette har historien vist; dette vet forskere.

Når kunnskap ikke fører til nødvendig handling, har universitetene et moralsk ansvar om å varsle offentligheten. Forskningen er fritt tilgjengelig, den har blitt presentert for verdens ledere i et halvt århundre, men det har ikke vært nok til å snu den dystre utviklingen. Scientist Rebellion er en verdensomspennende gruppe forskere som bruker sivil ulydighet for å få frem alvoret i klimakrisa.

Her i Trondheim har vi demonstrasjoner og arrangementer hver dag mens klimatoppmøtet i Egypt pågår, men kanskje aller viktigst lokalt akkurat nå, er å endre oppfattelsen av klimaaktivister som «hjernedøde ungdommer uten utdanning». Jeg siterer igjen FNs generalsekretær: «Klimaaktivister blir noen ganger fremstilt som farlige radikale. Men de virkelig farlige radikalene er landene som øker produksjonen av fossile brensel.».

Man kan mene hva man vil om demonstrantenes spesifikke metoder (og bidra gjerne konstruktivt i debatten!), men vær trygg på at de har full moralsk og vitenskapelig legitimitet. Vi jubler for hvert eneste øye de greier å åpne.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!