Kvinnehelseutvalget leverte nylig sin utredning om kvinners helse. Et meget solid stykke arbeid som fortjener ære og heder. Utvalget anbefaler også mange tiltak Sanitetskvinnene har anbefalt i en årrekke, det er en seier. Men nå har vi utredet nok, nå krever vi politisk handling!

Vi ønsker en tverrpolitisk debatt om kvinnehelse på Stortinget, slik at alle partier engasjerer seg i å finne løsninger og vil være forpliktet uavhengig av hvem som sitter i regjering. Debatten må munne ut i en handlingsplan på kvinnehelse som kan eies av flere departementer. Kvinnehelseutvalget foreslår en milliard til kvinnehelse. Hvis du synes det er mye så vit at det totale helsebudsjettet i Norge er på over 400 milliarder. Forskning og god behandling koster, og vi ber ikke om mer enn likeverdige helsetjenester.

NOU’en slår fast at Norge skiller seg negativt ut internasjonalt, ved å holde på en kjønnsnøytral forståelse av helse, sitat: «Betydningen av kjønn anerkjennes ikke i tilstrekkelig grad verken i folkehelsearbeidet, i helse- og omsorgstjenesten, eller i helsefaglig forskning og utdanning. Dette er alvorlige funn som har konsekvenser for hvordan kvinner møtes i dagens helse- og omsorgstjeneste, og for hvilken behandling de får. Når vi overser den store forskjellen, lykkes vi ikke med å sikre helse- og omsorgstjenester av god kvalitet for alle».

Det er bra at utvalget legger vekt på at kvinnelige pasienters erfaringer må tas mer på alvor. Dette handler også om holdninger, ikke bare ressurser. Vi har lenge snakket om behovet for en statusheving på kvinnehelse. Vi støtter utvalgets forslag om å heve kvinnehelsens status og styrke kjønnsperspektiver i helse, og støtter behovet for å etablere en nasjonal komité for kvinnehelse og helse i et kjønnsperspektiv.

Vi savner en større satsning med øremerkede midler til forskning på kvinnehelse gjennom Norges Forskningsråd (NFR). Det må omprioriteres og tilleggsbevilges. Vi er glade for at utvalget foreslår at Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning skal styrkes og at det skal lyses ut midler til etablering av flere nasjonale sentre for forskning på kvinnehelse og helse i et kjønnsperspektiv, samt et program for forskning på eldre kvinners helse.

Sanitetskvinnene planlegger Kvinnehelsehus over hele landet, og et av dem skal ligge i Trondheim. Det unike med Kvinnehelsehuset er at det samler lavterskel helsetjenester sammen med frivilligheten. Kvinnehelsehuset er et supplement til det offentlige tilbudet.

Målsetningen er å styrke kvinners helse, livskvalitet og nettverk. Som NOU’en og flere andre rapporter påpeker er kjønn en viktig faktor for uhelse. Andre viktige faktorer er utdanning, lønn og arbeid. Kvinnehelsehuset skal være tilgjengelig for alle kvinner. Det skal fremme tverrfaglig samarbeid og helhetlig tilnærming til kvinnene.  Kvinnehelsehuset skal være drevet av frivillige i samarbeid med den offentlige helsetjenesten. Helsetjenesten skal sikre gode helsetilbud, mens frivilligheten bidrar med sine aktiviteter som fremmer relasjoner og nettverk, som også er svært viktig for god helse.

Kvinnehelsehuset er en mulighet for samarbeid mellom frivillige organisasjoner, kommune- og spesialisthelsetjenesten for å sikre likeverdige helsetjenester og motvirke sosiale ulikheter i helse. Et kvinnehelsehus vil bidra til å sette søkelys på ulike aspekter av kvinners helse og gi kompetanseheving til både helsepersonell og kvinner selv.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!