I år ser vi det som særlig viktig å delta i Pride-paraden. Vi vil gi støtte til retten å stå fram med sin legning og identitet og om å vise solidaritet med grupper som gjennom tiden har vært utsatt for samfunnets urettmessige fordømmelse, trakassering, utrygghet, vold og drap. Dette kjenner vi et sterkt ønske om å stå opp mot. I år er det særlig viktig, etter terrordrapene i Oslo, og ved jubileene for opphevelse av straffelovens homofili-paragraf og Trondheim Pride 25 år.

Dette er viktig selv om det er flere punkter i FRIs politiske program vi ikke kan støtte, og det har vi nok til felles med en svært stor andel (flertallet?) av de som velger å delta i paraden. Det er eksempelvis ingen politiske partier som er enige med FRI om å polygami. Det er bare Venstre som støtter dem i spørsmålet om altruistisk surrogati.

Opphevelse av sexkjøpsloven støttes bare av V, H og Frp. Til tross for dette vil partiene delta i paraden. Uenighetene kan heller ikke forhindre KrF fra å delta. Vi ser det likevel slik at det hadde vært en fordel om det var en uavhengighet mellom Foreningen FRI og Pride-paraden.

Det er viktig fortsatt å holde fram retten til å leve etter trosgrunnlaget i religiøs overbevisning. Trossamfunn skal ha rett til å formidle verdier og leveregler for samliv ut fra sin tro overfor egne medlemmer og i egne møter, når dette skjer i tråd med fundamentale menneskerettigheter.

Samtidig må trossamfunnene utvise toleranse overfor de som er ikke-troende eller medlemmer av andre trossamfunn og tror annerledes. Toleranse må gjelde begge veier. Det bekymrer oss at dette ikke er selvsagt. Vi oppfordrer til et respektfullt ordskifte, og ble urolig da Trondheims kommunedirektør i et notat om trusselsituasjonen foran Pride-uka skriver:

«Det er ingen indikasjoner som tilsier at enkeltpersoner eller grupperinger vil forsøke å ramme Pride i Trondheim, men det oppfordres til årvåkenhet under arrangementet. Både konservative kristne, konservative muslimer og høyreekstreme har homofile og transpersoner mm. i sitt fiendebilde.»

Kommunedirektøren har i ettertid beklaget og vil omskrive notatet med formuleringen. Det er klokt. Det er fordomsfullt og stigmatiserende å koble begrepene konservative kristne, homofile og «fiendebilde». Det hører ikke hjemme i dagens trusselvurdering.

Det er velkjent at konservative kristne ut fra sitt bibelsyn er motstandere av homofilt samliv, og, i likhet med mange andre, uenige i mange av foreningen FRIs målsettinger, men det gjør dem ikke til fiender av homofile.

Vi lever i ei tid der ordskiftet kan være både hatefullt og skarpt, og vi mener det er et stort ansvar for oss i ledende posisjoner å omtale tilhengere og motstandere med respekt og vilje til forståelse. Vi må både forsvare mangfold og retten til å leve annerledes, og trosfriheten, og ikke skape fienderelasjoner der de ikke finnes.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe