Det er ikke kun verdien vår som ligger i karakterene vi får, hele fremtiden vår avhenger av dem.

Jeg er en 17 år gammel jente som går andreåret på videregående. Karakterer og vurderingssituasjoner er jeg godt vant med, gjennom hele skolegangen har jeg blitt evaluert og bedømt. Selv legger jeg også mye vekt på hvilke karakterer jeg får. Flere ganger gjennom min hittil stressende ungdomstid har jeg blitt fortalt at jeg må roe ned og være en ungdom. Leve. Tenårene er like viktig som resten av livet. Likevel kjenner jeg på et ekstremt press til å prestere. Presset gjelder alle arenaer, skole, idrett og sosialt, hvor det mest påtrengende er fra karakterer. Gode karakterer blir nøkkelen til en god fremtid.

Det har kommet til et punkt der jeg har valgt å ikke levere inn en oppgave, i stedet for å levere et middelmådig arbeid som gir meg en halvgod karakter. Jeg vil heller bli stemplet som lat enn som dårlig. Og det er ikke det bare jeg som føler presset. Ungdataundersøkelsen fra Nova (2019) melder om en urovekkende økning i skolepress blant unge de siste årene. Hvorfor?

Les flere tekster fra vår skrivekonkurranse for unge her!

Fra dag én på skolebenken blir vi vurdert. Helt ned i femårsalderen blir det lagt vekt på hva vi får til, hvor smarte og flinke vi er. Gjør vi det bra på skolen belønnes vi med smilefjes og gullstjerner. Senere byttes de ut med karakterer. Karakterer er en skala for å vurdere kunnskap innenfor et fag, i dagens skolesystem oppleves de av mange unge som en bedømmelse av seg selv som person. De avgjør om vi er gode nok eller ikke. Vi legger all vår verdi i karakterene og som et resultat øker presset for å prestere. En dårlig karakter betyr ikke lenger at du var uheldig på en prøve, den betyr at du ikke er bra nok.

Karakterene avgjør også fremtiden vår. Snittet for å komme inn på universitet har økt ekstremt de siste årene. Vil du inn på medisin i Oslo ligger snittet på 6,24 for førstegangssøkere. Hvordan skal vi klare å slappe av når vi vet vi må bruke masse tid og penger på å ta opp fag? Vi vet at vår generasjon er en langtidsinvestering av staten, vi er de fremtidige skattebetalerne. Fullfører vi ikke skolen og får gode jobber kan hele velferdsstaten kollapse. Ikke rart vi blir stressa!

Det ekstreme presset vi blir eksponert for fra så ung alder av er ikke sunt. Nova fant en betydelig sammenheng mellom økningen av skolepress og økningen av psykiske lidelser. Unge som føler seg utsatt for mye press opplever også mange flere depressive plager. Vi er mer ulykkelig enn noen gang før og det kobles opp mot skolesystemet.

Er det rart vi sliter? Vår verdi og selvfølelse avhenger av tallet nederst på et ark og et behov for validering. Det har ingenting å si hvor god person du er om karakteren din ikke er god nok. Vi er ekstremt hardtarbeidende, desperate unger. Vi sliter oss ut for å bevise at vi er verdt noe. Skolesystemet må endres. Vi må lære at det er vi som individer som eier verdi og at karakterer kun er en metode for å måle et produkt, ikke en person.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!