28. september foreslår kommunedirektøren å avslutte den lokale satsningen på gratis deltidsplass på 2.-4. trinn for seks skoler? Hvor klokt er det? Hvilke konsekvenser vil det gi barn, familier og oppvekstmiljøet på de berørte skolene?

Et tilbakeblikk: I 2016 fikk fikk fire kommuner en invitasjon fra Utdanningsdirektoratet om å delta i et fireårig prøveprosjekt i SFO. Hovedmålsettingen var å øke deltakelsen og bidra til å styrke barns språkutvikling og relasjoner. Bystyret i Trondheim vedtok å starte prosjektet på tre utvalgte skoler i Trondheim. Dette ut fra levekårskriterier og lav deltakelse.

Da prosjektet ble innført i 2016, økte deltakelsen fra ca. 65 prosent til nesten 100. I 2020 var prosjektet over. Hovedmålet med å bedre deltakelse ble nådd. Prosjektet viste også at økonomi spiller en rolle for at alle barn skal få like muligheter. Sitat fra foreldrespørreundersøkelse:»Vi har tre barn på SFO og en inntekt, så gratis kjernetid har vært en kjærkommen gave til oss og våre barn. Og siden vi kom til Norge, så har det vært en nøkkel til å få barna integrert i vennegjengen».

Sitat fra et barneintervju om hvorfor barnet går på SFO? «Da får jeg mer tid til å leke med vennene mine. Mer tid på skolen til å leke. SFO er som et langt friminutt med gøyale aktiviteter. Jeg får leke mer da jeg nesten ikke har venner å leke med hjemme».

Etter prosjektperioden ble det i Trondheim vedtatt å videreføre gratis kjernetid på Huseby og Lilleby skole. Det ble en videre opptrapping med innføringen av gratis deltidsplass for alle barn på 1. trinn høsten 2022 med statlig finansiering. I tillegg fikk fire skoler i kommunen, Bispehaugen, Nardo, Romolslia og Kattem, tilbud på 2. trinn. Dette med kommunale midler.

SFO ved Lilleby gir barn flere tilbud etter skoletid. Foto: Ann Kristin Kolbergsrud

Nå deltar 98.4 prosent av barna som har tilbud om gratis deltidsplass på SFO i Trondheim. Som prosjektleder blir jeg bekymret på vegne av oppvekstmiljøene til de seks skolene. Gratis deltidsplass i SFO er et velfungerende, smart og samfunnsøkonomisk grep som integrerer og inkluderer barn som trenger SFO.

Barn trenger venner, lek- og fritidsarenaer på skolen og i nærmiljøet. I 2022 trenger barn SFO. Hva skjer med de barna som må slutte hvis gratis deltidsplass fases ut på de seks skolene? Jeg vet at familiers økonomi spiller en stor rolle for hvorvidt barn kan delta på SFO.

I lys av krigen i Ukraina, økte strømutgifter, økt rente og økte matpriser, så må nok mange familier velge bort SFO. Er dette rettferdig for barna? For oppvekstmiljøet? For fremtiden? Gratis deltidsplass i SFO fungerer og inkluderer. Hvordan kan noe som fungerer så godt, fases ut?

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe