I Adresseavisen 12. januar står det en debattartikkel fra Kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås, der han i de to siste avsnitt kommer med uttalelser som jeg ønsker å kommentere i dette innlegget.

I nest siste avsnitt fremmes påstanden at Helseplattformen vil føre til bedre informasjonsflyt mellom aktørene i helsevesenet. Rent teoretisk kan det være mulig, og intensjonen er bra. Men det fungerer kun dersom alle aktører er på samme plattform. Dette er ikke tilfelle nå, og det er svært lite sannsynlig at det skjer i overskuelig fremtid, ettersom ingen fastlege vil være interessert i et system som medfører store kostnader og samtidig reduserer effektiviteten.

Likevel presenteres intensjonen og visjonen som om det var et faktum, når det i realiteten bare er en illusjon. Dette er direkte usant og villedende. Kommunikasjonen mellom aktørene i helsevesenet per i dag er mye verre enn før, og det er svært lite sannsynlig at intensjonen om en bedre informasjonsflyt blir en realitet med Helseplattformen, men det nevnes ikke. Et godt eksempel er kommunikasjon til fastlegen, der en i Doculive med få museklikk kunne lage brev av eget journalnotat og sende elektronisk til fastlegen før pasienten hadde sjekket ut i skranken. Nå er vi ikke i nærheten av dette.

I siste avsnitt nevnes at systemet brukes ved store og renommerte sykehus i utlandet, som for eksempel Mayo klinikken. Men det underslås vesentlige detaljer her også. Det ene er at legene ved det nevnte sykehus har gitt systemet strykkarakter i en spørreundersøkelse som er utført av American Medical Association. En annen viktig aspekt er at flere studier har identifisert lite brukervennlige journalsystemer som en sentral årsak for utbrenthet hos leger. Dessuten brukes det ofte såkalte «klikkere» i USA, slik at legene ikke trenger å gjøre all dokumentasjon selv. Alt dette og mer bakgrunnsinformasjon er tilgjengelig i et åpent brev til Epic, som en sentral tillitsvalgt i den amerikanske karkirurgiske foreningen har skrevet.

Det er på tide å stikke fingeren i jorda og erkjenne at visjonen man hadde for helsevesenet ikke vil bli en realitet med det programmet som er tatt i bruk nå. Selv om feilene rettes, vil viktige aktører i det regionale helsevesen (les: de aller fleste fastleger) stå utenfor ordningen, og det vil medføre trøblete kommunikasjon i lang tid fremover. St Olavs hospital driftes med redusert aktivitet og ekstrakostnader på 25 millioner per uke, som vil summeres opp til langt over en milliard årlig. Hva ekstrakostnadene blir om en prøver systemet i hele regionen tør jeg ikke spå. Men etter all sannsynlighet vil de årlige ekstrakostnader langt overstige prisen for innføring av DIPS Arena i Helse Sørøst, som er en mye større helseregion.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe