Et viktig naturområde er i spill når forslaget til ny arealplan for Trondheim kommune skal behandles politisk. Deler av Tillermarka er planlagt omregulert til næringsareal. Skulle dette bli vedtatt, vil mye verdifull natur gå tapt og et sammenhengende kulturlandskap og skogsområde vil bli sterkt oppstykket. Dette bryter radikalt med et uttalt mål om å sikre byens innbyggere tilgang til naturopplevelser der de bor.

Tillermarka dekker bare knapt tre kvadratkilometer, men byr på store natur- og opplevelsesverdier i et småkupert og innholdsrikt landskap. Rygger og høydedrag med et variert skogsterreng skjæres gjennom av bekkefar og noe myr. Ved Rønningsbekken innbyr en gapahuk til en trivelig rast og Bjørnmyra naturreservat ligger som en perle i området.

På Tiller bor det 13 000 mennesker som har Tillermarka som sitt nærmeste markaområde. Enkel adkomst gjør at området i dag benyttes til rekreasjon året rundt. Om vinteren blir det preparert en skiløypetrasé på 4,5 km som kobles sammen med løypene i Tillerskogen. Om sommeren kan folk bruke turveier og turstier som går på langs og på tvers i marka.

Deler av Tillermarka kan bli industriområde. Foto: Espen Bakken

Dersom den foreslåtte omdisponeringen av Tillermarka blir en realitet, vil det gjenværende arealet også miste mye av opplevelseskvalitetene. En utbygging som rammer deler av området, vil føre til et større press på de grønne områdene som blir igjen, slik som Tillerskogen. Utbygging vil sperre for forbindelsen mellom det sørlige markaområdet og Tillerskogen. Dagens vinterbruk av området med den populære skiløyperunden vil i så fall høre historien til.

Et viktig prosjekt for å videreutvikle Tillermarka som turområde ble aktualisert da Trondheim og Klæbu slo seg sammen til én kommune. Dette vekket til live en gammel idé om å etablere en grønn korridor fra Tiller og sørover mot de store utmarksartealene i Vassfjellet. En fragmentering av Tillermarka vil i praksis blokkere for denne planen. Den såkalte Vassfjellløypa som skal koble Tiller til Skjøla vil da aldri bli realisert.

Koronapandemien har vist oss hvor viktig naturen er for folks mentale og fysiske helse. Å legge til rette for hverdagsaktivitet i nærområdene er i så måte et særdeles viktig folkehelsetiltak. Også i et større perspektiv er kortreist friluftsliv noe av det mest miljøvennlige vi kan drive med. Tilrettelegging for nærfriluftsliv og vern av bynær natur er to sider av samme sak.

Hvis Tillermarka bygges ned bit for bit, vil det være et uopprettelig tap for bydelen Tiller og hele det østre Heimdalsområdet. Dette vil innebære en forringelse av både bolyst og livskvalitet for svært mange mennesker. Det kan vi ikke tillate oss på vegne av framtidige generasjoner og alle som verdsetter vår felles naturarv.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe