Kirkens Bymisjon har inngått en avtale med Nav om å hjelpe unge arbeidsledige ut i en arbeidshverdag.

I Adresseavisen 14. mars i år setter Nav-lederne ved byens to Nav-kontor, Sølvi Margrethe Dahlen og Unni Valla Skevik, et betimelig fokus på de unge under 30 år som havner utenfor arbeidslivet og hvordan Nav aktivt arbeider for å hjelpe de unge ut i en arbeidshverdag.

Samme dag uttrykker etaten også at dataspilling er en medvirkende årsak til at ungdommene havner utenfor arbeidslivet.

Nylig har Kirkens Bymisjon i Trondheim inngått en avtale med nettopp Nav i Trøndelag om inkludering av unge med sikte på å hjelpe dem ut i arbeid eller utdanning.

Med tilbudet «Mot & Mestring» har Kirkens Bymisjon et klart mål og ønske om å samarbeide med de unge på en slik måte at de kommer seg inn i arbeidslivet eller fortsetter på et utdanningsløp.

Les også kronikken: Aktivitetsplikt for ungdom som mottar sosialhjelp

Siden 2014 har Kirkens Bymisjon, sammen med Nav Lerkendal, arbeidet aktivt med flere av disse unge menneskene. Med den nye inkluderingsavtalen utvides tilbudet til å gjelde hele Trøndelag og vil dermed kunne hjelpe flere unge mennesker til å bli inkludert i arbeidslivet.

For alle de unge menneskene som er omtalt, er det en historie bak at de havner utenfor arbeidslivet. Når døren til gutte- og jenterommet stenges mot verden for øvrig og dataverdenen får ta dens plass, er det vår erfaring at det for mange ikke er arbeids- og samfunnsliv de flykter fra. Mange flykter fra seg selv og alt som blir for vanskelig å forholde seg til.

Noen kan fortelle om barndoms- og oppveksthistorier som du nesten ikke kan forestille deg før du får dem fortalt. Andre kjenner angsten rive og slite i kroppen bare ved tanken på å skulle gå over dørterskelen og ut i verden.

Noen har blitt fratatt en siste rest av selvtillit og positive forstillinger om seg selv etter mange år med brutal mobbing. Opplevelsen av å ikke passe inn, ikke være inkludert i «det gode selskap», henger der som et lodd på en allerede tung bør.

Det er disse historiene Kirkens Bymisjon i Trondheim og Nav får øye på når vi går tett innpå disse unge menneskene.

Vi ser alle hindrene som ligger i veien for at mange kan nå en aktiv deltakelse i arbeidslivet. Slik ser vi også at det er nødvendig å arbeide sammen med de unge for å forsere hindrene og nå den samfunns- og arbeidsdeltakelsen de ønsker seg.

For de fleste er det avgjørende å bygge et indre blikk på seg selv som en som kan bidra og gjøre en innsats i arbeidslivet. Dette krever en betydelig jobb, et betydelig mot fra de unges side.

Les også: Det koster å snakke om barnet man ikke greier å lage selv

For de unge må utfordres og stilles krav til for å komme ut i arbeid, skole eller aktivitet, men kravene må stå i forhold til det som det er mulig for den enkelte å mestre. Du ber ikke en som tar sine første forsiktige steg på en tredemølle om å løpe New York Marathon, du ber han teste seg på litt mer fart, litt mer motstand.

Det handler dermed ikke bare om å ta seg sammen og begynne å jobbe. Det handler om en individuell og helhetlig jobb. I Kirkens Bymisjon ønsker vi å ta innover oss hvilken unik jobb dette handler om for hver enkelt, og tilrettelegge hjelpen slik at den står i forhold til det hver enkelt trenger.

Dette gjør vi blant annet gjennom bruk av ulike arenaer og tilbud i Kirkens Bymisjon, samtidig som vi kan spille på et stort spekter innenfor frivillig arbeid.

I bunnen ligger en grunnfestet tro på de unges historie og evne til å mestre. En tro på deres ønsker og mål. En tro på at de også kan få oppleve gledene ved å være en del av et arbeidsmiljø og arbeidsliv.

Slik erfarer vi også at det nytter. De aller fleste av de unge har med denne helhetlige tilnærmingsmåten satt seg selv i stand til å komme ut i arbeid og aktivitet.

Det er i dette farvannet Nav nå ønsker å operere når det inngås en inkluderingsavtale med Kirkens Bymisjon, som representerer en stor og spennende frivillig sektor som kan være med å hjelpe disse unge ut i arbeid.

Vi må utfordre og stille krav, men samtidig anerkjenne det motet som kreves for å oppnå mestring. Opplevelser av mestring er helt sentrale for at man til slutt skal kunne se seg selv som en aktiv deltaker i arbeidslivet.

Les også: Eldre skal være sjef i eget liv

Gjør vi ikke dette, men isteden stiller krav som de ikke er i stand til å mestre, viser vi de unge ingen andre muligheter enn å flykte fra alt det vonde i seg selv. En flukt som for mange kan ende i en håpløs situasjon foran datamaskinen på gutte- og jenterommet.

Vår erfaring er derfor at en dose tålmodighet og individuelt tilrettelagte utfordringer, er den mest effektive veien frem mot målet om deltakelse i arbeidslivet.

I «Mot & Mestring» vil vi, i samarbeid med Nav, skape et nytt tilbud som tar utgangspunkt i disse unge menneskenes behov.

Vi ser at det for mange ikke bare er å «stå opp om morra’n» eller at det bare handler om motivasjon og vilje. For mange er jobben hard og krevende.

Skal vi kunne hjelpe og støtte disse unge i denne jobben, er det også viktig at vi som samfunn kan utvise tålmodighet og forståelse, samtidig som vi utfordrer og stiller krav.

På denne måten ser vi at de unge menneskene kan klare å komme seg ut i arbeid og se på seg selv som aktive deltakere i det fellesskapet som arbeidslivet utgjør.

Hør våre kommentatorer og gjest Marianne Meløy snakke om kunstens kår i Trondheim, ny meningsmåling og påskekrim.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Kronikkforfatteren: Arne Reidar Vik er samtaleterapeut/koordinator ved Kirkens Bymisjon i Trondheim