- Det er først og fremst en stor overraskelse. Jeg er ydmyk i forhold til at mange andre var vel så gode kandidater som meg til en slik pris, sier Wik.

Onsdag ble hun tildelt Mangfoldsprisen 2015 av ordfører Rita Ottervik (Ap), for sitt mangeårige arbeid med å hjelpe flyktninger og innvandrere i Trondheim. Prisen ble delt ut under Mangfolds- og integreringskonferansen, som arrangeres av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, LO, Norsk Folkehjelp og Trondheim kommune.

Formålet med prisen er å gi honnør og oppmerksomhet til personer eller organisasjoner som aktivt jobber for å fremme integrering, inkludering, likeverd og likestilling av innvandrere i arbeids- og samfunnslivet i Trondheim.

I budsjettet for 2016 regner rådmannen med at Trondheim kan bosette 700 nye flyktninger.

Jurylederen, som er Ottervik, begrunnet tildelingen blant annet slik da hun delte ut prisen: «Selv om det til tider har vært mange utfordringer å håndtere med begrensede ressurser, har vedkommende funnet løsninger. Engasjement, omsorg, varmt hjerte og nestekjærlighet er noen av egenskapene til denne personen.»

Siden 1987 har Wik jobbet i organisasjonen Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA), som blant annet arrangerer kurs i kulturforståelse, språk og matlaging, og de hjelper flyktninger og innvandrere til å finne seg til rette i nærmiljøet.

- Mye av arbeidet har bestått i å følge opp dem som har fått opphold og skal bo i Norge, og jeg har fått utfordringen med å hjelpe dem inn i samfunnet.

Hva er dine ideer for å hjelpe flyktningene? Delta i Adresseavisens nettmøte torsdag.

- Inspirasjon for andre

Wik oppfatter prisen er en støtte til arbeidet som leder for KIA Trondheim.

- Jeg føler at kommunen har vist at de har forstått hva KIA har holdt på med her i byen, og uttrykt at de synes dette arbeidet er viktig. Kommunen har vært en viktig støttespiler for KIA-arbeidet. For meg er det viktig at prisen kan være til inspirasjon for andre. Jeg er heldig som har fått jobbe med dette. Jeg har fått følge nybosatte flyktninger på deres vei inn i den nye kulturen og samfunnet. Dette kan egentlig alle gjøre, sier Wik.

- Trege til åpne seg

Hun forteller at den tyngste utfordringen har vært å nå frem til etablerte norske miljøer.

- Flyktningen som kommer hit må få lære seg norsk ved å snakke med nordmenn. Vi må bli modigere og mer positivt nysgjerrige og åpne opp for de ressursene flyktninger representerer. Det er mye som for oss er selvfølgelig, men som virker underlig og vanskelig for dem som er nye i Norge. Jeg har lært mye om egne fordommer og begrensninger, dette er ikke en kritikk mot alle andre, sier Wik.

Hun forteller at den største gleden har vært å møte alle menneskene.

- Jeg har hatt anledning til å møte enkeltpersoner og familier i mange forskjellige situasjoner. Jeg har fått gråte med de gråtende og være glad med de glade. Jeg har lært noe hele tiden, sier Wik.

- Ikke et spørsmål om økonomi

- Hva tenker du når du ser de mange flyktningene som nå kommer til Europa?

- Dette er en test på vår kultur, våre verdier og vårt menneskesyn. Dette vil vise seg i måten vi tar imot mennesker, som har måttet forlate sine hjem, familier og land. Vi vet de flykter fra krig og ødeleggelse. Vi kan ikke gjøre det til et spørsmål om økonomi eller om det passer vårt politiske system. Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal dere gjøre mot dem. Vi må være lys våkne og ta imot dem, sier Wik.

Nylig ble hun pensjonist.

- Jeg har ikke bestemt meg helt for hva jeg skal bruke mye av tiden på, men jeg er opptatt av at man skal møtes på tvers av religion og språk i bydelen hvor jeg bor, sier Wik.

Mangfoldsprisen består av en diplom og et kunstverk, et papirklipp av kunstneren Karen Bit Vejle, og 25 000 kroner.

I år er det andre gang Mangfoldsprisen er delt ut. I fjor gikk den til Bakklandet menighets omsorgssenter.