- Menn som strikker må komme ut av skapet

Jarle Vikør Ekanger er lei av at strikking omtales som en damehobby.

Saken oppdateres.

- Det er ikke nødvendigvis slik at damer er imot at menn strikker, men det omtales som en dameting. Jeg tror derfor mange menn er redd for å begynne med strikking eller tør å innrømme at de faktisk gjør det, sier Ekanger.

LES OGSÅ: «Fifty Shades of Grey» er den perfekte strikkefilmen

Menn må ut av skapet

Bergenseren er bosatt i Sparbu i Steinkjer kommune med kona, og pendler til Trondheim hver dag hvor han jobber som sivilingeniør. Når han ikke er på jobb, eller strikker, liker han å dra på jakt, fiske, trene og snekre.

- Jeg har mange andre hobbyer, men jeg er lei av at folk sier at strikking er en dameaktivitet. Jeg kjenner mange menn som strikker, men det er få som strikker i offentligheten. Menn som strikker må komme ut av skapet å vise at de er vanlige menn som har strikking som hobby, sier Ekanger.

LES OGSÅ: Strikke-aksjon for flykningene

Opprør på folkehøgskolen

Da han gikk på folkehøgskole fikk elevene tilbud om å ta strikking som valgfag. Jarle og kompisen trengte varme sokker og ville melde seg på, men læreren var skeptisk.

- Hun mente at vi kom til å ta for mye plass eller bruke for mye av hennes tid, bare fordi vi var gutter. Da gikk det en f... i meg. Det endte faktisk med at jeg lærte «hjelpelæreren» på håndverkslinja å strikke hæl på sokker, sier Ekanger med et smil.

Nå strikker han det meste. Kofter og sokker. Han har til og med strikket sine egne bunadstrømper, forteller han stolt.

LES OGSÅ: Norges største tøffelhelter er klare for mer strikkehysteri

Strikk og drikk

Ekangers kone er også glad i å strikke, og det var hun som introduserte han for strikkeklubben de nå er medlemmer av.

- Vi er en gjeng som møtes på Mikrobryggeriet i ny og ne, hvor vi drikker øl og strikker. Vi er kun to menn, og han andre strikker ikke. Han er bare med kona si, fordi han synes det er så hyggelig, sier Ekanger.

LES OGSÅ: Line (20) strikker bikinier døgnet rundt

- Håper du å få med flere menn?

- Nei, det er ikke målet mitt. Jeg vil bare at folk skal se på meg som en strikker, og ikke en mannlig strikker. På samme måte som en kvinnelig bilmekaniker, vil bli sett på som en bilmekaniker, sier Ekanger.

- Hvordan kan man endre på den holdningen?

- Alle som driver med strikking må slutte å henvende seg til damer. Slutt å snakk om strikking som noe bare damer kan holde på med, sier Ekanger.

SE VIDEO: Hedda om strikking

Bergenseren har blant annet strikket sine egne bunadstrømper. 
    
      (Foto: Privat)

Bergenseren har blant annet strikket sine egne bunadstrømper.  Foto: Privat

Et ekstra par bunadstrømper begynner å ta form. -Jeg kjenner mange menn som strikker, men det er få som strikker i offentligheten, sier Ekanger. 
    
      (Foto: Privat)

Et ekstra par bunadstrømper begynner å ta form. -Jeg kjenner mange menn som strikker, men det er få som strikker i offentligheten, sier Ekanger.  Foto: Privat

På forsiden nå