Torsdag ble det kjent at de tre gjenværende avdelingskontorene for VG i Norge legges ned. Innen utgangen av 2016 vil ikke VG lenger være representert i Trondheim, Bergen og Tromsø.

- Vi tar sikte på at det skjer i løpet av 2016. Men om noen får ny jobb i morgen tidlig, så stenger vi da, sier ansvarlig redaktør/administrerende direktør i VG, Torry Pedersen til Adresseavisen.

Kutter 40 årsverk

I flere allmøter torsdag ble ansatte i VG informert om konsekvensene av VGs nedskjæringer. Som de fleste andre mediehus i Norge ser også VG seg nødt til å nedbemanne. I løpet av 2016 skal VG kutte med 40 årsverk.

- Hvilke konsekvenser får nedbemanningen for VGs dekning i regionene?

- Det er klart at redusert tilstedeværelse vil ha en betydning. Men slik medieutviklingen er nå, så tror vi at vi får mest mulig slagkraft av å samle redaksjonen i Oslo, sier Pedersen.

Han beskriver medieutviklingen som dramatisk, og tror den vil tvinge fram et tettere samarbeid med regionavisene.

- Jeg tror medieutviklingen vil tvinge fram at medier må interagere på en annen måte enn de gjør nå, sier Pedersen, uten å gå inn på noe konkret.

- Det er en krevende situasjon. Det er dramatisk å fortelle ansatte at vi må redusere staben. På den andre siden er dette rasjonelt å gjøre, og det gjøres også for å bevare fremtidstroen for de som er igjen, sier han videre.

- Sjenerøse ordninger

Det gjøres kutt i alle avdelinger utenom utviklingsavdelingen, og VG tar sikte på frivillig nedbemanning.

- De ansatte ved lokalkontorene har to muligheter. Noen har lang ansiennitet og kan velge å flytte til Oslo og jobbe der. Andre blir gitt etter mitt skjønn sjenerøse ordninger, slik at de har til livets opphold mens de søker jobb, sier Pedersen.

- Tung beskjed å få

Det er ni ansatte på de tre lokalkontorene som nå mister arbeidsstedet sitt. På VGs kontor i Trondheim er det ansatt to journalister og én fotograf.

- Det var en tung beskjed å få, og det er en trist og alvorlig stemning i VG i dag. Men folk har, slik jeg kan se, tatt dette med fatning. De vil nå bruke tid på å tenke seg om, og finne ut hva de har lyst til i framtiden, sier leder for redaksjonsklubben, Thor-Erling Thømt Ruud.

- Var beskjeden ventet?

- Nei, den var ikke ventet. Det er en sjokkbeskjed å få når ledelsen sier at de skal kutte arbeidsplassen du har hatt i mange år. Klubben stiller seg ikke bak denne beslutningen. Vi er uenig i, og beklager det på det sterkeste, sier Thømt Ruud.

Alle ansatte i redaksjonen har for øvrig blitt tilbudt sluttpakke i dag.

- Mister viktig konkurrent

Nyhetsredaktør i Adresseavisen, Kirsti Husby, synes det er synd at VG legger ned i Trondheim.

- For Adresseavisen betyr det at vi mister en viktig og inspirerende konkurrent, sier Husby

- Vil det bety noe for mediemangfoldet i byen?

- For leserne er det alltid viktig med en bred og mangfoldig mediedekning, og VG har vært et viktig bidrag i dette. Det skjer såpass mye i Norges tredje største by at det fortjener dekning også fra Norges største avis, sier nyhetsredaktøren.

Halverer fotostaben i BT

I dag ble det også kjent at Bergens Tidende vil halvere sin fotoavdeling som et ledd i at 30 av i alt 130 redaksjonelle årsverk bort. Nedbemanningsprosessen starter i februar, og skal redusere kostnadene i redaksjonen med med 30 millioner kroner.

Blant annet blir fotoavdelingen redusert fra 17 til 9 personer, ifølge journalisten.no.

Det blir kutt i både kultur og sport, og deskområdet reduseres med fire stillinger. Redaksjonen skal framover organiseres i kun to avdelinger: samfunn og nyheter.

Ansvarlig redaktør/administrerende direktør i VG, Torry Pedersen, sier VG er i en krevende situasjon. Foto: Berit Roald