Jury:

- Prisvinneren tar barn på alvor

Nord-Trøndelag fylkeskulturpris går i år til forfatter Kari Stai.

Kari Stai har blant annet skrevet barnebøkene om Jakob og Neikob, to naboer med helt forskjellig syn på livet.   Foto: Nils Toldnes

Saken oppdateres.

- Årets prisvinner skriver bøker som blander humor, spenning, alvor og mer i rike fortellinger som gir oss noe, sa juryen om Kari Stai i Steinkjer rådhus under Fylkestinget i Nord-Trøndelag.

- En stor dag

- Dette er kjempestort! Jeg vet jo at denne prisen henger høyt, så jeg er både veldig overrasket og veldig takknemlig for å få den! Den inspirerer til videre arbeid. Dette er en stor dag for meg, sier Stai.

Kari Stai har blant annet skrevet bøkene om Jakob og Neikob, to naboer som er gode venner selv om de er svært forskjellige. Der Jakob sier ja til alt, sier Neikob nei. Til nå har det kommet fire bøker om duoen, alle illustrert av Stai selv. Hun utelukker ikke at det kommer flere bøker om dem:

- Jeg har lyst til å få til mer om dem. Jeg kjenner at det bobler nå, unger kommer med ideer ønsker seg ting, og jeg merker jeg blir inspirert av det. Samtidig har jeg mye annet på gang, så jeg håper å komme med noe nytt i løpet av 2017, sier hun.

At barna liker bøkene hennes, trekker Stai fram som noe av det beste med å være barnebokforfatter:

- De fineste møtene med barn har jeg hatt etter at vi har lest en bok sammen. Gode bøker åpner for følelser, tanker og refleksjon, sa hun i sin takketale.

- Vi tar de minste på alvor

Bøkene har blitt oversatt til mange språk, men er opprinnelig skrevet på nynorsk. Dette får hun skryt for av juryen, som mener hun er med på å bevare den norske språkarven.

- Prisvinneren mener at det viktigste man kan gjøre for å bevare nynorske, er å bruke nynorsken. Hun behersker språket på en naturlig og god måte, sa juryformannen.

Selv mener vinneren at det beste med å få prisen er at barnelitteratur blir satt fokus på .

- Jeg så glad for at prisen gikk til meg, fordi det betyr at barnelitteraturen står høyt i fylket. Jeg er glad for å bo i et fylke som tar de aller minste på alvor, sier Stai.

Tilbake til Inderøy

Stai har studert og bodd mye i Oslo, men flyttet tilbake til hjemkommunnen Inderøy i 2009. Det har hun ikke angret på.

- Det er veldig fint å være forfatter på Inderøy. Det er en god kulturkommune og mye å bli inspirert av. Så blir det en del reising, det siste nå var at jeg reiste rundt på turné med den kulturelle skolesekken rundt om på skoler i Trøndelag, sier Stai.


Kari Stai har tidligere vunnet både Kritikerprisen og Brageprisen for sitt forfatterskap.  
        
            (Foto: Privat)

Kari Stai har tidligere vunnet både Kritikerprisen og Brageprisen for sitt forfatterskap.   Foto: Privat

På forsiden nå