– Dette er perfekt for artister som Neil Young, Van Morrison og Leonard Cohen, sier konsertarrangør Mård Askim i Trondheim Concerts mens han skuer ut over Trøndelag folkemuseums store, naturlige amfi på Sverresborg.

Sammen med kollega Kristian Digre og leder Cecilie Sand Aspen for publikumsavdelingen ved museet, er han på befaring på arenaen som allerede neste år vil være i stand til å ta imot 10000 musikkglade publikummere.

Arrangørene er begeistret.

– Vi ser masse spennende muligheter her. Stedet er utrolig vakkert, godt skjermet og ligger nært Midtbyen. Så lenge vi får inn trailere, trucker og nok strøm, kan vi arrangere nesten hva som helst på Sverresborg.

– Sverresborg oversett

Trondheim står for øyeblikket uten en arena som kan ta imot store artister i sommerhalvåret. Borggården har kraftige begrensninger på bruk, Lerkendal benyttes til fotball, og arbeidet med å bruke festningen har ennå ikke båret frukter.

For to uker siden ble det kjent at Van Morrison var booket til Trondheim i sommer. Men på grunn av mangel på arena lot ikke konserten seg gjennomføre. Cecilie Sand Aspen mener Van Morrison fint kunne spilt på Sverresborg.

– Her har vi alle fasiliteter. Området er inngjerdet, vi har backstage, og vi har allerede fundamentet til en scene i bakken. Det er ingen grunn til å ikke arrangere konserter her. Dessverre er Sverresborg blitt oversett.

Bygger konsertarena

Det gjør Aspen nå noe med.

– Vi har vært på tilbudssiden i ett år. I den perioden har vi hatt møter med kommunen, undersøkt med naboer og hatt kontakt med arrangører.

Folkemuseet arbeider i disse dager med utbedringer som skal gjøre Sverresborg til en fullverdig konsertarena. Blant annet vil et område foran scenen planeres og en gangvei flyttes.

Aspen sier museet vil være fleksibelt.

– Vi kan gjøre ganske mye her. Det er ikke noe problem å fjerne litt skog for å få inn flere tilskuere.

Avdelingslederen ser på pop- og rock-konserter som et glimrende tilbud til byens innbyggere. Men museet har også et overordnet ønske om å trekke flere til Sverresborg.

– Vi vil levendegjøre museet og gjøre det tilgjengelig for alle aldersgrupper, sier Aspen.

Selv kunne hun tenke seg en stor countryartist til Sverresborg.

– Jeg ønsker å se Willie, eller Dolly, sier Aspen. Som en sann countryfan utelater hun etternavnene når de er så åpenbare som Nelson og Parton.

– Må tenke på 2015 nå

Befaringen på Sverresborg har ikke minsket arrangørene Digre og Askims entusiasme.

– Her vil det være mulig å utvikle et godt publikumsområde som folk kjenner igjen og kommer tilbake til gang på gang, sier Askim.

Han mener Sverresborg kan bygge seg en sterk merkevare som konsertarena.

– Både publikum og arrangør trenger faste rammer. Slik slipper man å starte på scratch for hver gang.

Hans budskap til Cecilie Sand Aspen og folkemuseet er klart.

– Konsertene denne sommeren er allerede booket. Vi må begynne å tenke på sommeren 2015 med én gang.

- Å dæffen

Stein Vanebo er ansvarlig for mange av de største konsertene i Trondheim de siste årene. Konsertarrangøren er begeistret for Sverresborg som konsertarena.

– Da Sverresborg først ble foreslått, tenkte jeg: «Å, dæffen, hvorfor har vi ikke tenkt på det før», sier Vanebo.

Han skryter av området.

– Det er et av de vakreste områdene i Trondheim. Så lenge logistikken er god nok, vil det være et ypperlig sted å arrangere konserter med rundt 10000 besøkende.

Han har allerede tanker om hvilke artister som kunne passe på folkemuseet.

– En sånn arena vil passe godt for artister som Tom Petty, The Eagles og Van Morrison.

Vanebo mener åpningen av museet for populærkultur vil være et pluss for Trondheim som musikkby.

– For å si som jeg sa allerede for 30 år siden: Uten en stor, god arena blir det ingen stor, god konsert, sier Vanebo.

- Vi er kjempeutålmodige

Trondheim kommune er ivrig, men Fylkesmannen har ennå ikke noe klart svar på hvorvidt det kan arrangeres konserter på Kristiansten festning.

– Festivalsommeren er straks i gang og det arrangeres konserter over hele Norge. Men her i Trondheim har vi ennå ikke avklart bruk av festningen, sier kommunaldirektør Morten Wolden i Trondheim kommune.

Trondheim kommune vedtok i januar en prøveordning med konserter på festningen. Det er Fylkesmannen i Sør-Trøndelag som endelig avgjør det vil bli holdt konserter på festningen i fremtiden.

Kommunaldirektør Wolden krever svar snart.

– Vi er veldig utålmodige nå, sier Wolden som har ventet i tre måneder på fylkesmannens avgjørelse.

Assisterende fylkeslege Harry P. A. van de Water ønsker ikke å si noe om behandlingen av saken, men lover en avgjørelse om kort tid.

Publikumsansvarlig Cecilie Sand Aspen overbeviste raskt konsertarrangørene Kristian Digre (t.v.) og Mård Askim om at Sverresborg kan bli en god konsertarena. - Her vil det være mulig å utvikle et godt publikumsområde som folk kjenner igjen og kommer tilbake til gang på gang, sier Askim. Foto: MORTEN S. SMEDSRUD
–Da Sverresborg først ble foreslått, tenkte jeg: «Å, dæffen, hvorfor har vi ikke tenkt på det før», sier konsertarrangør Stein Vanebo. Foto: Therese Alice Sanne, Adresseavisen