Utviklet digitalt verktøy for bistandssektoren:

NTNU-gründere deltar i gjenoppbyggingen av Beirut

Sammen med hjelpeorganisasjonen Team Rubicon Norge er oppstartselskapet WAID fra Trondheim i Beirut, for å jobbe med gjenoppbyggingen av den eksplosjonsherjede storbyen.

Karoline Saastad og Jonas Aakenes i Beirut, her foran det som kalles Ground Zero, der den store eksplosjonen fant sted.   Foto: Lejla Brackovic / WAID

Saken oppdateres.

WAID har utviklet et digitalt planleggingsverktøy for den humanitære sektoren. Gründerne bak WAID, Karoline Saastad og Jonas Aakenes, er begge tidligere NTNU-studenter og har mastergrader fra NTNUs entreprenørskole.

WAID reiste til Beirut 7. november med 33 frivillige fra organisasjonen Team Rubicon Norge. Sammen skal de bidra med opprydding og gjenoppbygging etter den enorme eksplosjonen i august. Rundt 200 menneskeliv gikk tapt da ulike typer eksplosiver i bygningen på havna i Libanons hovedstad gikk i lufta.

- Det å kunne forstå prosessene under et oppdrag ved å være i felt er veldig verdifullt for oss og for videreutvikling av løsningen vi tilbyr. Vi har hele veien samarbeidet med Team Rubicon Norge som pilotkunde og testprosjekt. Ekstra spesielt er det å få være med på oppbyggingen av Beirut, sier Karoline Saastad, med-gründer og daglig leder av WAID, i en presseuttalelse.

Mange digitale verktøy

WAIDs programvare samler operasjonsplanlegging i ett verktøy. Mange humanitære organisasjoner benytter seg vanligvis av flere HR-verktøy, ifølge WAID. Og ofte må de betale høye priser for analyser og konsulenter etter fullført oppdrag, for å dokumentere alt arbeidet. Informasjonen har mye verdi for hjelpeorganisasjoner fordi det er nødvendig for å kunne søke midler og støtte både i forkant og etterkant av prosjekter.

Havna i Beirut etter eksplosjonen i sommer.  Foto: WAID

Bistandssektoren bakpå

WAID ble startet på NTNU i 2019, da Karoline Saastad og med-gründer Jonas Aakenes gikk på NTNUs Entreprenørskole. Som følge av en markedsundersøkelse fikk de ifølge kommunikasjonsansvarlig Lejla Brackovic i WAID, kontakt med flere innenfor den humanitære sektoren, som rapporterte om mangel på gode digitale verktøy.

- Vi oppdaget at bistandssektoren ligger opp mot ti år bak gjennomsnittet når det kommer til digitalisering og teknologiske løsninger. Dermed skjønte vi at noe kunne gjøres med det. Det var starten på gründer-eventyret vårt, sier Saastad.

Begge gründerne har erfaring som frivillige blant annet fra idrett og Røde Kors, hvor de selv har erfart utfordringer med beredskap og programmer brukt.

LES OGSÅ: Startet av fire NTNU-studenter. Nå har dette selskapet 18 ansatte

- Forenkler jobben

Verktøyet fra WAID sørger ifølge gründerne for at organisasjoner kan forenkle gjennomføring og delegeringer av oppgaver på en og samme plattform.

- Vi opplever at våre samarbeidspartnere får oversikt over sine frivillige, og gjør oppsetting av oppdrag enkelt, sier Jonas Aakenes, med-gründer og teknisk ansvarlig i WAID.

Store ødeleggelser i Beirut.  Foto: WAID

Team Rubicon Norge er en av WAIDs samarbeidspartnere og har vært testkunde og pilotkunde. Partnerskapet er utgangspunktet for arbeidet i Beirut.

Følg MN24 på Linkedin


På forsiden nå