Blogg: Tjærnås!

Tenk, det finnes mer i fotballen enn gjennombruddspasninger og rundt på kantene. Det er bare å lese Lars Tjærnås, så skjønner vi det!

Fotball, 1. divisjon, herre, 19. oktober 2003, Moss FK (MFK) vs Hønefoss BK 2-2, trener Lars Tjærnås, Hønefoss BK, måtte se laget sitt tape 5 viktige poeng i de siste 5 spilleminuttene på MelløsFotograf: Kurt Pedersen, Digitalsport  Foto: Digitalsport

Saken oppdateres.

Alt om VM får du her:

Det sørgelige er at den mannen ikke har en topposisjon i norsk fotball. Hans VM-analyse i Aftenposten i dag er en perle! I fengende språk og tydelige tanker lar han oss forstå at lagorganisering nok er en viktig basisferdighet i fotball, men ikke nok til å nå verdenstoppen.

Slik Tjærnes kan leses, er det til syvende og sist er de individuelle ferdighetene, duellene, fintene, temposkiftningene, overraskelsene og genistrekene som avgjør fotballkamper. Det ser vi på VM hver kveld. Vi ser lag som er ganske jevnbyrdige når det gjelder taktisk kunnskap og fysisk fostring, men på forskjellig nivå når de mjuke verdiene legges inn, de verdiene som ikke kan passes inn i et skjema.

Tjærnås skriver så det er en fryd. Som vanlig. Intet forsvar er godt nok, ikke en gang det perfekte, når det plutselig rives opp av en Messi-finte eller en Kaka-pasning. Ingen angrepsstrategi holder når det støter mot den perfekte førsteforsvarer og den suverent plasserte midtstopper.

Hvis vi drar Tjærnås litt videre, kan vi tenke at i Norge og i andre fotballnasjoner der det ikke finnes så mange store talenter, holder det kanskje å holde seg til de enkle og oversiktlige verdiene. I Tippeligaen kan lagene organisere seg til mange poeng, noe som viser at organisering er vesentlig. Men organisasjon er viktig på alle nivåer, også i de store ligaene og de store VM-lagene. Forskjellen er at der er det en selvfølge. Alle kan dette. Dermed er det ikke nok til å avgjøre kampene. Det kreves mer, og gjerne artisteri og ekvilibrisme, gjerne smartere valg og skarpere hjerner.

I dette VM er dette poenget så tydelig at det sikkert vil danne skole verden rundt. Om 10 år vil norske spillere ha et helt annet repertoar enn i dag, rett og slett fordi dagens unger vil trene mer på det. Det er allerede i gang en utvikling der 10-åringene driller finter og vendinger, ikke lagorganisering. Organiseringen kan vente. Men dagens voksne norske spillere, de er flasket opp i 90-åra, det vil si på press— og langpasningsfotball. Sånt blir det ikke teknikk av.

Derfor må en norsk landslagstrener velge blant spillere som riktignok er gode taktikere, men som skaper lite og lett mister ballen når de forsøker seg på egen fot. Derfor vil en trener som Drillo, som er klar over alt dette, være en riktig landslagstrener ennå en stund. Vi får prøve å organisere oss til EM mens vi venter på bedre tider. Danmark har jo drattet ned på et overkommelig nivå.

Det er interessant å følge svensk TV under dette VM. Der hvor norske ekspertkommentatorer er tungt opptatt av at lagene må skyte fart i lengderetningen og komme seg rundt på kantene (begge deler er viktig!) og sjelden kommer lenger, er kommentatorer som Glenn Strömberg og Ola Andersson opptatt av tilleggsverdiene. Det er spennende å høre dem forklare hvordan enkeltprestasjonene påvirker hele lagstrukturen, hvordan kampens gemytt og stemning preger spillefordelingen, hvordan verdier som timing og situasjonsoppfattelse kan rive opp hele organiseringen.

Det er da vi skjønner at vi ikke henger helt med, vi her hjemme, vi som tror at alt dreier seg om forsvarsstruktur og hurtig spill i lengderetningen. Den er bare en del av hele spillet, en viktig del riktig nok, og derfor er både Tyskland og Brasil er eksperter på dette. De har teknikken, farten, timingen og vurderingsevnen.

Men det er fortsatt bare en del av spillet.

På forsiden nå