Har du konfirmant i vår, så bør du også ha penger. For Adresseavisens regnestykke viser at selve konfirmasjonsdagen raskt kommer opp i 50 000 kroner. Dette selv om det gjøres rimelig.At konfirmasjon koster vet også Human-Etisk Forbund, som tilbyr borgerlig konfirmasjon til 2000 kroner.- Men dette blir bare småpenger sammen med alle de andre beløpene. Som til festklær; gjerne bunad til 20 000 kroner, leie av lokale, festmiddag og fotograf, sier Åge Stavsøien, seremonimester hos Human-Etisk Forbund i Trondheim.Penger flyr ut av foreldrenes sparekonto, men konfirmanten får også mye tilbake.- Jeg vet om konfirmanter som får gaver for mellom 50 og 60 000 kroner. Med 40 000 konfirmanter er dermed mange milliarder kroner i årlig omløp på grunn av konfirmasjon, sier Stavsøien.

Fornuftig pengebruk

Seremonimesteren klarer likevel ikke å hisse seg opp over pengebruken.- Nei, for dette forteller også at mange syns konfirmasjon er viktig, og det syns også jeg. Mange reagerer på gavehysteriet, men husk at dette er noe som skjer en gang i livet. Jeg jobber med konfirmanter, og ser at konfirmasjonen gjør noe med dem; de opplever å bli elsket og satt pris på. Konfirmasjon er også en viktig seremoni hvor ungdommene går fra barn til voksne; dette må markeres. Og om en konfirmant får gaver til en verdi av 60 000 kroner, så tror jeg de færreste tar skade av det. Min erfaring er at mange av ungdommene bruker pengene de får fornuftig, sier Stavsøien.

Budskapet drukner

At konfirmasjonsbudskapet drukner i penger bekymrer derimot kateket Håvard Vigdenes i Stjørdal prestegjeld.- Alle pengene rundt en konfirmasjon er noe vi helst ikke vil legge oss så mye borti. Men så må vi det likevel. For det blir bare brukt mer og mer penger, og når pengebruken kommer mer i fokus enn selve konfirmasjonen så blir det trist, sier Vigdenes.Kateketen har også opplevd at foreldre kjøper seg fri fra konfirmasjonen; de tilbyr sønnen eller datteren penger mot at de ikke konfirmerer seg.- Når opplevelsen og deltagelsen i det religiøse liv blir byttet bort mot kroner så er det leit, mener kateket Vigdenes, som syns konfirmasjon som big business sier mye om dagens samfunn. - Dette handler ikke bare om konfirmasjon, men om hele samfunnet vårt. Når ungdommene faktisk tror de må ha kostbare visittkort for å komme inn i kirken, så sier det mye om hele det moderne og kommersielle samfunnet.

Foto: JENS SØRAA