1000 dør i hjemmeulykker

STJØRDAL: Lege Marit Krogh ber folk være ekstra forsiktige når de jobber på taket eller henger i stigen på veggen i sommer.

Saken oppdateres.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at så mange som 800 nordmenn døde i fallulykker i 2003. Kroghs råd er derfor at man passer på å sette stigen støtt, enten man jobber på hytta eller hjemme.

- Skader under oppussing og vedlikehold, for eksempel ved fall fra stige, er typiske sommerskader. Det gir ofte dramatiske konsekvenser med hodeskader, eller brudd i nakke eller rygg. I så fall kan det være dødelig, eller føre til at man blir lam, sier Krogh.

Hun er leder for den medisinske avdelingen i personskadeavdelingen i forsikringsselskapet If. De får hvert eneste år melding om svært mange alvorlige ulykkesskader som er skjedd i hjemmet.

Ifølge Ifs tall skjer det hvert år ca. 1000 dødsfall i Norge på grunn av ulykker hjemme. Det er fallulykker i hjemmet som oftest fører til dødsfall, viser tall fra SSB. Den mest utsatte gruppen er ifølge statistikken eldre over 75 år. Krogh mener dette skyldes blant annet at de ofte er årlige til beins, og har nedsatt syn og hørsel.

Folkehelseinstituttet regner med at det årlig forekommer totalt 450 000-500 000 ulykkesskader som krever medisinsk behandling. Minst 80 prosent av disse skjer i hjemmet.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå