Regjeringen ønsker å bruke mer penger på Meråkerbanen. Det er klart etter at forslaget til endringer i statsbudsjettet ble lagt frem i går. I forslaget heter det at jernbanen skal tilføres 40 nye millioner kroner i drift- og vedlikeholdsmidler. Størsteparten av dette til Meråkerbanen.

Styrker Norske skog

- Vi er veldig glade for dette. Det vil gjøre det mye lettere for oss. I Sverige har det i mange år vært høyere aksellast enn her. Vi har derfor måttet laste om tømmer på Storlien, sier informasjonssjef Per Anders Folladal hos Norske Skog i Skogn.

Han anslår at besparelsen for Norske Skog alene vil ligge på mellom to og tre millioner kroner årlig.

- Det styrker vår situasjon. Logistikk og transportkostnader er noe av det som er viktigst for oss, sier Folladal.

Sammen med ordfører Johan Arnt Elverum i Stjørdal (Sp), Bjørn Aasvold (Sp) fra Meråker, jernbaneverkets leder for regional utvikling, Vigdis Espnes Landheim, og banesjef Knut Haugen, var han i går på Hell stasjon da politisk rådgiver Erik Lahnstein fra Samferdselsdepartementet, presenterte deler av den nye regjerningens statsbudsjettforslag.

- Venstre signaliserte at de ville tilføre penger til banen, men de pengene har ikke vi funnet noe sted. Det eneste som fantes i statsbudsjettet de presenterte, var et signal om at det burde brukes penger på banen, sier Lahnstein.

- Drev brannslokking

De siste årene er banen lappet på med små midler. De eldste skinnene er fortsatt fra 1915, og deler av utbedringene som er foretatt, er gjort med sviller som er byttet ut andre steder, blant annet på Nordlandsbanen.

- Vi har gått på sparebluss i mange år. Nå skal vi skifte skinner og bytte dårlige sviller, sier banesjef Knut Haugen.

Arbeidet med å ruste opp banen vil starte i mai neste år. Det vil fortsette i 2007. Da vil den nye aksellastbegrensningen være på plass. Da vil også trafikken gå fortere. Ny minstehastighet på de dårligste partiene, blir da 60 km/t. I dag er den nede i 20-30 km/t.

Penger skal få bort flaskehalsene på Meråkerbanen. Politisk rådgiver Erik Lahnstein fra Samferdselsdepartementet (t.v.), presenterte i går regjeringens Meråkerbane-satsing. Til høyre: ordfører i Stjørdal, Johan Arnt Elverum.