Adresseavisen erfarer:

Slik blir den nye regjeringen

Robert Eriksson går ut av regjeringen, Linda Hofstad Helleland og Per Sandberg går inn. Dette er det vi vet om regjeringskabalen før ekstraordinært statsråd onsdag formiddag.

Dette er endringene Erna Solberg presenterer onsdag formiddag, etter det Adresseavisen erfarer.  Foto: Aftenposten/grafikk

Saken oppdateres.

Endringene i regjeringen vil bli kunngjort i ekstraordinært statsråd klokken 09.30 onsdag formiddag.

Statsminister Erna Solberg foretar sine første rokeringer i regjeringskabalen siden Høyre/Frp-regjeringen ble dannet 16. oktober 2013. Statsministeren vil presentere sine endringer i regjeringen onsdag formiddag.

LES OGSÅ: Erna varsler skifter i regjeringen

Spekulasjonene og lekkasjene om hvem som skal inn, og hvem som skal ut, har vært mange. I denne artikkelen oppsummerer vi det vi vet så langt. Flere regjeringskilder minner om at «ingenting er klart før alt er klart», men alt tyder nå på at Linda Hofstad Helleland blir landets nye kulturminister, og erstatter Thorhild Widvey.

Hofstad Helleland til kultur

Hofstad Helleland er stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, kommer fra Klæbu og er i dag leder i Stortingets Transportkomité. Hun er gift med Trond Helleland som i dag er parlamentarisk leder for Høyre på Stortinget.

Hofstad Helleland har sittet fire år i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, og hadde der rollen som Høyres familiepolitiske talskvinne. Hun sitter også i styret i Sør-Trøndelag idrettskrets.

LES OGSÅ: Kulturtoppene jubler for ny kulturminister

Per Sandberg inn

Frps nestleder, Per Sandberg, er på vei inn i regjeringen. Adresseavisen har snakket med kilder sentralt i Frp som kan fortelle at han enten skal inn i fiskeridepartementet eller overta landbruksdepartementet. Da den nye regjeringen ble dannet etter valget i 2013 ble mange overrasket over at Sandberg ikke ønsket en statsrådspost. I det siste har han imidlertid endret syn på dette, og har gått langt i å antyde at han er klar for en jobb ved kongens bord. Utover dagen tirsdag meldte flere medier, deriblant VG, at Sandbergs nye rolle blir fiskeriminister.

Til NRK uttalte Per Sandberg tirsdag: – Hvis regjeringen, statsministeren og partilederen ser behov for meg, så vil jeg vurdere det helt annerledes enn da jeg sa nei for to år siden.

Tirsdag ettermiddag siterte NRK anonyme kilder i Frp som helst hadde sett at Per Sandberg fortsatt på Stortinget. Flere kilder i Frp skal ha uttrykt bekymring for at partiet mister som folkelighet dersom Sandberg blir statsråd. Adresseavisen har imidlertid snakket med partifolk i Trøndelag som er krystallklare på at Per Sandberg må sitte i regjeringen, og være sentral i partiets arbeid internt i regjeringen.

LES OGSÅ: Per Sandberg blir ingen pusekatt i regjeringen

Dersom Sandberg tar over fiskeripolitikken, vil det føre til at dagens fiskeriminister, Elisabeth Aspaker, forlater regjeringen.

Listhaug i ny rolle

Noen av spekulasjonene har gått ut på at Per Sandberg skulle bli landets nye integreringsminister, og få ansvar for innvandring, flyktninger og asylsøkerne.

Etter det Adresseavisen kjenner til er dette ikke aktuelt. Det er landbruksminister Sylvi Listhaug som skal inn i en slik rolle. Krefter i Frp har lenge arbeidet for at Listhaug er moden for tyngre oppgaver i regjeringen. Etter det Adresseavisen forstår er det nå duket for en endring slik at det blir to statsråder i Justisdepartementet.

VG skriver at det blir Listhaugs partikollega, Jon Georg Dale, som tar over landbruksdepartementet etter skiftene onsdag formiddag.

Justisminister Anders Anundsen skal fortsatt ha ansvar for politi- og beredskapsoppgavene, mens Listhaug overtar håndteringen av flyktningsituasjonen.

Robert Eriksson ut

Adresseavisen har snakket med flere kilder som kan fortelle at arbeids- og sosialminister Robert Eriksson fra Verdal skal ut av denne statsrådsposten. Flere kilder sier tirsdag at denne jobben skal overtas av Oslos tidligere skolebyråd, Anniken Hauglie.

Det er foreløpig ikke kjent om Robert Eriksson er tiltenkt andre oppgaver i regjeringen etter rokeringen onsdag.

LES OGSÅ: Eriksson vil ikke betale returen

Lien fortsetter?

Tidligere har det vært spekulasjoner i medier om at olje- og energiminister Tord Lien skal få erstatning. Etter det Adresseavisen kjenner til tyder mye på at Lien ikke omfattes av denne omfattende rokeringer i regjeringen. TV2 har meldt at de har fått bekreftet at Lien fortsetter i denne statsrådsjobben.

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft skal, ifølge flere kilder, nå få avløsning i sitt departement. Etter at den nye klimaavtalen ble landet i Paris sist helg, er mange overrasket over at hun nå ser ut til å forlate dette departementet. Flere medier har tirsdag meldt at hun erstattes med statsråd Vidar Helgesen som til nå har vært statsråd ved statsministerens kontor. Der har han hatt ansvaret samordning av arbeidet med EØS-saker og forholdet til EU, i Utenriksdepartementet.

Ifølge NRK skal han ta med seg disse ansvarsområdene over i klima- og miljødepartementet. Mens Dagens Næringsliv skriver at de har fått bekreftet at dagens fiskeriminister, Elisabeth Aspaker, skal over i rollen som europaminister.

I følge Dagens Næringsliv skal Aspakers nye rolle sorteres inn under Utenriksdepartementet. Avisa skriver at den nye kabalen gir en ekstra statsråd til Frp, men at dette oppveies med at Høyre overtar arbeidsdepartementet der Robert Eriksson til nå har vært statsråd.

Fiskeri: Frps nestleder Per Sandberg skal trolig inn i regjering. Alt tyder på at han blir landets nye fiskeriminister.  

Fiskeri: Frps nestleder Per Sandberg skal trolig inn i regjering. Alt tyder på at han blir landets nye fiskeriminister.  

Ny statsråd: Linda Hofstad Helleland fra Klæbu blir etter alt å dømme ny kulturminister onsdag.  
    
      (Foto: Therese Alice Sanne)

Ny statsråd: Linda Hofstad Helleland fra Klæbu blir etter alt å dømme ny kulturminister onsdag.   Foto: Therese Alice Sanne

Går ut: Etter det Adresseavisen forstår forlater Robert Eriksson regjeringen onsdag formiddag.  
    
      (Foto: Terje Pedersen NTB scanpix)

Går ut: Etter det Adresseavisen forstår forlater Robert Eriksson regjeringen onsdag formiddag.   Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

På forsiden nå