- Jodel er et ekstremt ungt fenomen

Appen som ble brukt til å sende bombetrusler, blir benyttet av unger helt nede i barneskolen.

Saken oppdateres.

Jodel er en tysk mobilapp, som i utgangspunktet retter seg mot studenter, men som også blir brukt av yngre mennesker enn det. Ifølge NRK Beta-redaktør Marius Arnesen, helt fra barneskolen og oppover til høyskolenivå.

- Jodel er en app som lar folk legge ut meldinger på et avgrenset geografisk område. Det er derfor populært for eksempel på et skoleområde. Forbildet til Jodel er amerikanske Yik Yak som vi trodde kom til å ta av i Norge, men i stedet var det den tyske kopien som tok av, forteller Arnesen.

- Hvorfor er det blitt populært?

- Jeg tror det er viktig at du får lov å være anonym. I realiteten er du jo ikke det, noe de som har lagt ut bombetrusler har fått erfare nå, men på selve forumet er du anonym. Siden det er på et begrenset geografisk område har du likevel felles referanser med de andre som legger ut meldinger - du snakker med folk du kjenner, uten at du vet hvem de er. Dette er et ekstremt ungt fenomen.

- Men det står at det er 17-års aldersgrense?

- Det er nok bare et tastetrykk som er kontrollen der, så det har i praksis ikke noe å si. Brukerne er også betydelig yngre enn 17. Dette er en geografisk chat, en digital bygdeby hvor du slipper å tilkjennegi hvem du er. Det synes mange er enklere.

- Men selv om du er anonym får du tilbakemeldinger?

- Nemlig! Du er en identitet, du bygger en personlighet hvor du får masse bekreftelse. Triggerne er de samme som på andre sosiale medier.

- Hvordan skiller Jodel seg for eksempel fra Twitter?

- Det er veldig fragmentert. Det er noen veldig korte tekster, og så er det noen lengre, mer meningsbærende tekster - hvor man kan få lange tråder med diskusjoner på.

- Tror du bruken med å sende bombetrusler via denne appen vil fortsette?

- På et eller annet tidspunkt må de vel innse at man ikke er anonym på ordentlig når man bruker Jodel. Man har en ip-adresse, og selskapet er tydelig på at de vil samarbeide med politiet. Det viste seg jo også i dag. Jodel er jo ikke interessert i at appen skal brukes slik, poengterer Arnesen.

Elever ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal har blitt mobbet gjennom Jodel.

Jodel ble lansert i oktober 2014. Meldingene («jodelene») kan leses av alle som er logget på appen og befinner seg i en radius på ti kilometer fra brukeren. Jodelene får pluss eller minuspoeng av andre brukere. En jodel som har fått fem minuspoeng, vil ikke lenger vises i feeden til brukerne. Poengene blir også brukt til å regne ut «karma», men dette får ingen direkte konsekvenser for brukeren.

Onsdag ble to skoler i Mosjøen stengt på grunn av trusler om skoleskyting via Jodel. En gutt på 15 år innrømmer å stå bak.


- Jeg skjønner ikke hvordan noen får seg til å skrive trusler på Jodel, sier Pia Vollen i Ungdommens bystyre til Adresseavisen.

På forsiden nå