Det sier fylkesrådmann Odd Inge Mjøen i Sør-Trøndelag. Lørdag gjestet han landets nest største journalistkonferanse på Hell i Stjørdal, Hellkonferansen og rundt 200 trønderske journalister.

Les Tone Sofie Aglens kommentar: Steinkjer verre enn Sibir

- På størrelse med Danmark

I et panel sammen med stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) fra Nord-Trøndelag, Adresseavisens politiske redaktør Tone Sofie Aglen og politimester i Trøndelag, Nils Kristian Moe, svarte Mjøen på spørsmål om hvilke konsekvenser det vil ha for Trøndelags-pressen dersom fylkene blir slått sammen.

Selv om fylkesrådmannen egentlig skulle ønsket seg mer oppmerksomhet rundt politiske saker i Sør-Trøndelag fylkeskommune, ser han utfordringer med et Stor-Trøndelag hva gjelder pressens dekning av og kontrollfunksjon overfor det regionale politiske nivå.

- Vi må ta inn over oss at et samlet Trøndelag vil bli på geografisk størrelse med Danmark. Da må vi og pressen forholde oss til hverandre på nye måter. Det vil være en fare for at avstanden gjør at en del redaksjoner mister den kontakten de har hatt med fylkeskommunen, sier han.

- En ny fylkeskommune vil ha et driftsbudsjett på syv-åtte milliarder kroner i året og et investeringsbudsjett på et par milliarder. En kritisk presse er et viktig korrektiv og nødvendig for å sørge for at vi bruker midlene på korrekt måte, sier Mjøen.

Bekymret for demokratiet

Redaktør Roger Rein i Innherred, som dekker Levanger og Verdal, er bekymret. Han trekker fram det som skjedde etter at staten overtok som eier av de regionale helseforetakene som før var eid av fylkeskommunene.

- Jeg tror det er mye riktig i det som nå skjer. Men jeg er bekymret for demokratiet og overvåkningen oppi det hele. I 2002 fikk Helse Midt-Norge. Før da ble diskusjoner rundt driften av helseforetakene kontinuerlig dekket som del av fylkeskommunen. I Midt-Norge i dag, er det egentlig bare Romsdals Budstikke som har dekket helseregionen jevnt og stilt kritiske spørsmål, sier Rein.

- Medias tilstedeværelse viktig

En annen myndighet som står på trappene av sammenslåing, er Trøndelag politidistrikt. Fra 1. januar leder politimester Nils Kristian Moe det som tidligere var Nord-Trøndelag politidistrikt og Sør-Trøndelag politidistrikt. Foreløpig er det ikke skjedd de store endringene i organisasjonen og foreløpig består de gamle linjeorganisasjonene i politiet.

Les også: - Utrykningstiden i distriktene vil være en utfordring

Men avstanden til øverste beslutningstaker i politidistriktet er likevel blitt betydelig lengre for både befolkning og presse i deler av regionen.

- Vi er avhengige av et samarbeid med media og noen ganger medias tilstedeværelse viktig, både for å få løst saker og for å informere. Jeg har til dags dato aldri nektet å stille til intervju, men jeg skjønner at det kan bli utfordrende for noen i Namdalseid å ta meg for seg når jeg sitter i Trondheim, sier Moe.

Han mener likevel kontakten med politiet lokalt vil være stort sett som før.

- Lokalt vil det være operasjonssentral eller innsatsleder på stedet pressen kan snakke med og få informasjon ifra. I etterforskningssaker vil det være etterforskere, politijurister eller lensmenn som i dag. Det vil være den som har det nærmeste ansvaret som skal uttale seg til media. Men mer politiske saker må jeg ta meg av, sier Moe.