Det er litt av det som skjer i landsdelen akkurat nå, speilet av lokalavisene.

Frøya større enn Hitra

Frøya kommune vil få en folkevekst i 2015 langt over landsgjennomsnittet når de endelige tallene legges fram fra Statistisk sentralbyrå førstkommende fredag, skriver Hitra-Frøya.

- Veksten startet i 2007 og har fortsatt, sier Frøya-ordfører Berit Flåmo til avisa.

Det forventes et offisielt folketall som passererte 4.800 ved årsskiftet, noe som tilsvarer en vekst på rundt 3,6 prosent, som vil være helt i landstoppen.

SSB har beregnet 4.801 innbyggere på Frøya ved utgangen av året, og tilsvarende 4.613 innbyggere på Hitra (ca 1 prosent vekst).

De to hovedårsakene til befolkningsveksten er barnefødsler og innflyttere. Fødselstallet på de to øyene er omtrent likt. På Frøya ble det født 41 barn i 2015. På Hitra var det 42. I løpet av året døde det 17 flere på Frøya enn på Hitra.

Det er stor tilflytting til Frøya og stor utflytting fra Hitra som utgjør den store forskjellen mellom øyene i 2015 i de beregnede tallene.

- En mulig forklaring på hvorfor forskjellen er så stor mellom øyene kan være at bedriftene på Frøya ofte tilbyr fast ansettelse og da henter inn hele familien. På Hitra er det mer midlertidig arbeidskraft, sier ordfører Flåmo til Hitra-Frøya.

En formidabel innsats i Ørland

Ørland teaterlag ble onsdag kveld tildelt Ørland kommunes kulturpris, melder Fosna-folket. I juryens begrunnelse står det blant annet at de har: « lagt ned en formidabel innsats for kulturen. Ikke mange aktører klarer å fylle storsalen fire ganger med det samme programmet slik Ørland teaterlag gjør.»

Teaterlaget ble stiftet i 1980. Siden 1996 har de med kun ett unntak skrevet og presentert en ny revy hvert år.

- Jeg ønsker å takke publikum, sa leder, Randi Fjeldvær til Fosna-Folket etter utdelingen i Ørland kultursenter i går kveld.

15. mars er det premiere på ny revy.

- Siden det er 20-årsjubileum kan det bli gjensyn med noen tidligere glansnummer. Men vi har selvfølgelig nye selvskrevne nummer også. Jeg har stor tro på at det blir en bra revy.

Ikke skyt fjellreven

Miljødirektoratet går ut med en oppfordring til revejegere om å forvisse seg om at det faktisk er rødrev og ikke en utrydningstruet fjellrev, før man trekker av. Det skriver Opdalingen.

Fjellreven kan gjerne dukke opp ved utlagt åte for rødrevjakt, selv om den er en utpreget høyfjellsart. Siden fjellreven har to fargevarianter, kvitrev og blårev, vil blåreven kunne bli tatt feil av, siden den er mørk i pelsen hele året rundt.

– Når den dukker opp på åteplassen kreves det årvåkenhet av jegeren. Ikke skyt, men meld fra om observasjoner av fjellrev til SNO. Felling av feil art er straffbart og vil bli anmeldt til politiet, opplyser avdelingsdirektør Kjartan Knutsen i Statens naturoppsyn (SNO) til Opdalingen.

De to siste årene har det vært god produksjon av fjellrevvalper i området, samtidig som smågnagerbestandene er relativt lave. Dette betyr at det akkurat nå er mange fjellrever på vandring. Fjellreven oppleves som tillitsfull og lite redd for mennesker. Den kan dukke opp nært bebyggelse og oppholde seg inntil hus og trafikkerte veier, spesielt hvis den får lett tilgang på mat.

Poplene dør

Onsdag 17. februar ble poplene de over hundre år gamle poplene rundt minnesmerket på Olavshaugen på Stiklestad i Verdal fjernet. Det skriver Trønderavisa.

Trærne var gamle og syke og ble fjernet av sikkerhetshensyn.

- Ved dagens hogst ble det klart at tilstanden faktisk var mye dårligere enn vi hadde trodd, sier Heidi Anett Øvergård Beistad, fagsjef og førstekonservator ved Stiklestad Nasjonale Kompetansesenter. Hun forteller, i Trønderavisa, at massen i midten av trærne var helt myk og hadde gått i  oppløsning.

- Selvsagt er det vemodig å ta ned så gamle trær, men når tilstanden er så kritisk er det likevel en stor lettelse, sier Øvergård Beistad.

Olav Haraldssons lik ble gjemt her, natten etter slaget på Stiklestad. Sannsynligvis har det vært et minnesmerke på haugen siden middelalderen. Bautaen, som ble satt opp i 1807 får nå rage på en naken høyde, slik den også har gjort historisk sett.