Vinterferien i Tydal startet med en lørdag med mye vind. I dag titter nok sola frem også i Tydal, men værmeldingen for de fleste i Midt-Norge denne uka viser litt av det meste. Det blir både snø, regn, vind og heldigvis også solskinn.

Kraftige vindkast gjør at det lørdag er få i skianlegget. Vinden er derimot perfekt for dem som vil kite, og på den islagte Stuggusjøen nedenfor Patrusligård står Reier Haave fra Selbu og holder hardt i en grønn, litt umedgjørlig treningskite. Uten ski på beina – foreløpig. Haave er en av flere deltagere på kitekurs arrangert av far og sønn John Magne og Margido Andre Kristoffersen fra Stjørdal.

- Det er for mye vind til å ta på ski foreløpig, men det er egentlig helt greit. Nå øver vi med små kiter på kun 1,6 kvadratmeter stående her ute på isen. Når vinden roer seg er alle klare for å spenne på seg ski og prøve seg med kiter på seks kvadrat, sier instruktør John Magne Kristoffersen.

- Sønnen min var her på kitekurs for fem år siden, og det ser jo så morsomt ut. Så nå vil jeg også prøve. Det er noe befriende med å bruke vinden som fremkomstmiddel, sier Haave.

Innendørs nistepakke

Skisporene ved Væktarstua i Stugudal forsvant nesten i snøføyka lørdagsformiddag. Men Thor Atle Thøring smører både sine og Hege Barreth Jacobsen sine ski før de legger i vei med god glid og vinden midt imot.

- Vi har respekt for været, så vi holder oss i lysløypa og blir nok ikke lenger borte enn en times tid, sier Thøring.

- Nei, dette er ikke dagen for å spise nistepakken ute, sier Barreth Jacobsen. Hun staker seg av gårde og forsvinner bak noen store grantær.

Etter hvert roer vinden seg litt, og ut fra hyttene begynner det å komme unger. Godt kledd, med akebrett, spader og ski.

Aldri kjedelig

Inne i en av hyttene i hyttefeltet like bak Vækterstua er fem unger samlet på gulvet. De er tremenninger og alle er røde i kinnene etter å ha vært ute og bygd snøhule.

- Det ble så mye vind at vi fikk lov å komme inn en tur. Det beste med å ha vinterferie er å være mye ute, og så komme inn til kakao, sier Eva Størseth Johannesen (10) med et smil. For ja, det har allerede blitt servert raust med kakao. Sammen med småbrødrene Oddvar (5) og Haakon (8 md.) fra Vikhammer i Malvik er Eva på helgebesøk.

Hedda (6) og Preben (9) Leinslie Walsøe fra Hegra i Stjørdal skal derimot være på hytta hele vinterferien.

- Vi har allerede bygd en fin snøhule, og så har vi med både akebrett og ski. Det kommer ikke til å bli kjedelig. Når det er for stygt vær går vi bare inn, det er artig inne også, forsikrer Preben som har satt opp en lang bilbane på hyttegulvet.

Snøhulefelt

Utenfor nabohytta basker søskenbarna Mia (8) og Jonathan (8) Søreng fra Gevingåsen i Stjørdal i snøen. Godt kledd og med slalåmbrillene på i snøføyka.

- Nei, nei, det er ikke dårlig vær. Dette er bare gøy! Vi har gått en liten skitur og vi spiste sjokolade på turen. Nå er vi ute og leker, sier Mia utstyrt med en rosa spade til å flytte snø med. Snø flyttes, det skal bli enda en snøhule i hyttefeltet som i løpet av vinterferien sikkert vil få flere snøhuler enn hytter. Og skulle det bli for kaldt, så finnes det heldigvis kakao å varme seg på.