Anno til Trondheim

Den neste sesongen av realityprogrammet Anno skal spilles inn i Trondheim.

Sesong tre av den populære realityserien Anno skal spilles inn i Trondheim.  Foto: NRK

Saken oppdateres.

Det skriver NRK onsdag kveld.

Den første sesongen av NRK-serien ble spilt inn i Bergen, og sesong to er lagt til Fredrikstad. I den populære realityserien skal 14 moderne mennesker forsøke å leve slik de gjorde på 1700-tallet.

Tøffere

I de to første sesongene har deltakerne levd i opplysningstiden på 1700-tallet, mens tredje sesong skal tilbake til 1537 - året da erkebiskop Olav Engelbrektsson flyktet ut Trondheimsfjorden og etterlot seg St. Olavs skrin på Steinvikholm.

Serien fikk stor suksess i fjor, og 1. januar i år fulgte over 800 000 seere med på sesongpremieren. Det tredje programmet hadde hele 890 000 seere.

- Vi skal inn i en tid hvor samfunnet var kommet kortere og folk levde mer primitivt. For Anno og Annos seere representerer dette noe helt nytt, en helt ny epoke og en helt ny del av Norges historie, sier Annos prosjektredaktør, Unni Ødegård til NRK.

- Religiøst senter

I programmet skal deltakerne leve under de samme vilkårene som sine forfedre, uten kontakt med omverdenen. De bor tett og konkurrerer mot hverandre hver uke, blant annet om hvem som får svenne- og mesterstykke i ulike håndverksfag.

Hver uke duellerer også to deltakere i en fektekonkurranse, der taperen blir utslått.

Om hvorfor akkurat Trondheim ble valgt som ny  innspillingsby, sier Ødegård:

- Byen var Norges religiøse senter, men med kirken var også den politiske og økonomikse makten i landet samlet her.

Brytningstid

Året 1537 ble valgt fordi Europa da gikk gjennom en religiøs omveltning, og 1537 var året Trondheim stod i sentrum av et maktspill mellom konge og kirke.

- Overbygningen til det hele er historien om overgangen fra kirkens strenge kontroll til større frihet. En slik brytningstid er spennende å fortelle om, og seeren vil få innblikk i dagliglivet, klasseskillet og ikke minst datidens håndverk, sier prosjektleder Ødegård til NRK.

Det er ennå ikke kjent på hvilke steder i Trondheim den nye sesongen skal spilles inn.

Tilbake til Trondheim

Selda Ekiz har ledet de to første sesongene av Anno, og hun blir også med til Trondheim i tredje sesong. Da hun var programleder for ungdomsprogrammet Newton i 2011-2013 bodde hun i Trondheim.

- Å gå 500 år tilbake blir veldig spennende! Jeg kan veldig lite om den epoken, så jeg må gjøre masse research og snakke med eksperter. Tenk så mye spennende jeg får teste, sier programlederen til NRK.

I flere år fikk Ekiz og søsknene tomme påskeegg. Les intervjuet med henne her

På forsiden nå