2. påskedag og sola er i ferd med å bryte gjennom skydekket. Torleif Richardsen har såpet inn båten, og når den skal spyles ren skinner endelig vårsola fra blå himmel.

- Jeg kjøpte båten i fjor høst og har brukt vinteren til å pusse den opp. Vi har hytte på Ansnessundet, et gammelt fiskevær utenfor Roan. Det er en øy, så vi må rett og slett ha båt for å komme oss til og fra. Og så har familien blitt større, nå har vi barnebarn også, så da måtte vi ha større båt, sier Richardsen.

Å måtte bytte ut båten med en litt større var helt greit, synes bestefar. I vinter har den nye, større båten ligget på Skansen, mens Richardsen har brukt helgene ombord. Nå er det kun vårpussen som står igjen.

- Jeg har flidd opp båten innvending. Nå skal den vaskes utvendig før den i april heises opp utenfor Dora slik at jeg fått lagt på nytt bunnstoff. Så blir det å kjøre båten ut til Roan, sier Richardsen.

Har båt til salgs

Turen til Roan må skje en dag det er meldt bedre vær enn det har vært denne påska.

- Vi planla egentlig en tur til Frosta med båt i påska, men været ble ikke bra nok. I løpet av april må vi få kjørt båten til Roan. Hurtigruta bruker fem timer på turen, og jeg må nok plusse på et par timer, tenker jeg. Jeg har forresten en båt liggende på Roan også, den er til salgs. Du skal ikke kjøpe den da, spør Richardsen og snakker varmt om båtlivet.

- Med hytte på en øy er det jo veldig praktisk med en båt må jeg si, men vi bruker den til turer også. I fjor dro vi til Flatanger, men da regnet det hver dag så det ble ikke så lang tur, medgir Richardsen og håper på bedre vær i nyoppusset båt til sommers.

Se forskjellen på Skansen før nå. Slik så det ut i 1931 og slik ser det ut i dag.

Norges fantastiske kyst

Einar Sveian er også båteier og gleder seg til å legge ut på sjøen i sommer.

- Jeg og samboeren bruker båten mye og er på tur hver sommerferie. Fire uker til sjøs, det er den beste sommeren jeg kan få, sier Sveian mens han skurer dekket og gleder seg til tider som snart kommer.

- Hva som er så fint med å ha båt? Vi har jo en helt fantastisk kyst her til lands, det er ikke mange land som har maken. I tillegg gir båtlivet en stor grad av frihet, det er bare å dra av gårde og la turen bli til etter hvert, alt etter vær og lyst. Vi reiser stort sett langs kysten i Norge, men har også vært i Shetland med båten, sier Sveian som kjøpte båten han har nå i 2003.

- Men jeg har hatt seilbåt siden 1977, sier Sveian og kunne ikke tenkt seg en sommer uten.

Oppussingsprosjekt

Båten til Sveian skal også snart på land for å skrapes og få nytt bunnstoff. Straks det er gjort blir det å seile av gårde – klar for sommersesongen.

Båten til Geir Bolstad er allerede på land. Det er rett og sett hull i bunnen som må tettes og ja, i det hele tatt en del som må gjøres før han kan seile ut på eventyr under sommersola.

- Jeg kjøpte båten i forfjor og det er et oppussingsprosjekt. Den har stått på land hele vinteren og nå haster det med å få den klar til sommeren. Det er deilig å være på sjøen, å seile i sola, sier Bolstad med drømmende blikk. Men først må det tettes, skures og vaskes.

Einar Sveian skrubber seilbåten utvendig, mens han planlegger fire ukers sommerferie med samboer og båt. Foto: Håvard Haugseth Jensen