Høyres Torhild Aarbergsbotten er dundrende uenig med de to.

Rett før det braker løs i salen på Stiklestad kultursenter braket det løs i foajeen mellom regjeringspartienes lokale representanter - samme dag som kommunalminister Jan Tore Sanner la frem regionreform-meldingen. Høyres kommunalråd i Trondheim, Ingrid Skjøtskift, legger ikke skjul på at hun er sterkt bekymret for det som vil bli vedtatt i fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag i slutten av måneden. Ikke fordi hun er mot et sammenslått Trøndelag. Men fordi hun er mot at den administrative ledelsen skal flyttes til Steinkjer.

- Flytter man regionhovedstadfunksjoner, så svekker man Trondheim. Nasjonalt og internasjonalt, framholder Skjøtskift og får umiddelbart svar på tiltale fra partikollega, stortingsrepresentant Torhild Aarbergsbotten.

- Sterk i seg selv

- Der er jeg uenig. Trondheim er så sterk i seg selv. Selv om Steinkjer vil huse den administrative ledelsen i et regionssenter. Det viktige er at den politiske ledelsen er i Trondheim. Jeg tror vi gjorde lurt i å være rause, og dermed har vi fått en god styringsfart mot et felles Trøndelag, sier Aarbergsbotten.

- Jeg er ikke imot at man flytter noen jobber til Steinkjer, men jeg er sterkt imot at man flytter regionhovedstadsfunksjoner, som har strategisk betydning for Trondheim, sier Skjøtskift, som selv om hun ikke spesifiserer det konkret har fylkesmannsembetet og fylkesrådmannens flytting til Steinkjer i tankene. Kommunalminister Jan Tore Sanner har nylig lovet at Steinkjer får fylkesmannen, om de to fylkene slår seg sammen.

- Fengsel i Steinkjer

- Det som er bra for Trondheim er bra for Trøndelag, understreker Frps Sivert Bjørnstad.

- Trondheim er en motor i regionen. Den må ikke svekkes, føyer Skjøtskift til og Bjørnstad støtter:

- Det nytter ikke å samle Trondheim mot røkla når det er 12 mil mellom bordendene. Det er tøv at en fylkesrådmann skal pendle en dag eller to eller tre Steinkjer, sier Bjørnstad og erter på seg Aarbergsbotten:

- Det er ikke slik at fylkesrådmannen skal sitte i fengsel i Steinkjer. Administrasjon og politikere skal fortsatt treffes i møter, ikke på fylkeshuset. Egentlig er bekymringen for flyttingen en oppkonstruert problemstilling.

- Skjørt byggverk

- Hadde det blitt ett Trøndelag om Bjørnstad og Skjøtskifts argumenter hadde vunnet frem?

- Nei! svarer Torhild Aarbergsbotten.

- Det vet vi ikke, svarer Skjøtskift.

- Jo, det vet vi. Vi har prøvd tidligere og vi vet at alt stanset når ikke vi var villige til å gi mer. Dette var det vi måtte gi for å få det til, fastslår Torhild Aarbergsbotten.

- En sammenslåing som bygger på å flagge ut hovedstadsfunksjoner er et skjørt byggverk, sier Skjøtskift.

- Ingrid tillegger fylkesrådmannen større vekt enn det jeg gjør, sier Aarbergsbotten.

- Du kan godt flytte ut avdelinger og arbeidsplasser, men ikke strategiske funksjoner, gjentar Skjøtskift.

- Det er ikke slik at Levanger og Steinkjer blir styrket av at Trondheim blir svekket. Oslo blir styrket av at Trondheim blir svekket, sier Bjørnstad.