En 57-årig, Aker-ansatt mann bosatt i Sund var blant de 13 om bord i Nordsjøen-helikopteret som styrtet fredag.Tolv menn og en kvinne mistet livet, skriver Bergens Tidende.

Øykommunen Sund har rundt regnet 7000 innbyggere.

For fungerende ordfører i Sund, Nils Kåre Skoge, er det også en privat sorg. Han kjenner nemlig 57-åringen.

- Det har gått inn på meg privat, som det alltid vil gjøre når en du kjenner godt går vekk, sier Skoge.

- Hele Norge sørger

Helikopterstyrten virker inn på alle innbyggerne i Sund, understreker ordføreren. Han kaller ulykken en nasjonal tragedie.

- Hele Norge sørger. Det er tungt for en kommune å miste en innbygger. Men for pårørende som har mistet både mann og far og bestefar, er det selvfølgelig verst, sier Skoge.

Han ber om forståelse for at han ikke kan bli mer privat i sin omtale av 57-åringen.

- Nå må politiet få jobbe med saken. Og i all respekt for de pårørende må navn og annen informasjon fremover komme fra politiet.

«Hvem kjenner jeg der?»

Sund kommune ble tidlig informert om at 57-åringen fra Sund var på flighten som endte med styrt på en holme ved Turøy.

- Min umiddelbare tanke var: «Hvem kjenner jeg der?». Mange i Sund jobber i Nordsjøen. Og Sund er ikke større enn at du kjenner veldig mange om du har bodd her en stund. Vi satte krisestab med en gang for å være forberedt på det verste, forteller den fungerende ordføreren.

Utpå ettermiddagen fredag kom det nærmere beskjed om at Sund kunne være en berørt kommune.

- Da vi fikk vite mer om hvem personen var, tok krisestaben kontakt med familien. Vi var tidlig på banen med krisehjelp, sier Skoge til Bergens Tidende.

Han berømmer Statoil og andre aktører, inkludert de berørte kommunene, for å ha satt i sving et «fantastisk apparat» som har ivaretatt de pårørende.

Seks fra Bergen

Seks av personene som styrtet med helikopteret, er fra Bergen. Det viser enanonymisert oversikt politiet ga ut lørdag.

Begge pilotene på ulykkeshelikopteret var bosatt i Bergen: En italiensk statsborger på 44 år og en norsk mann på 57.

- Bergen og nabokommunene er i sorg i dag. Det er en forferdelig tragedie, og vi er veldig sterkt preget av det som har skjedd, sier Harald Schjelderup, byrådsleder i Bergen.

- Flere familier hardt rammet

Også Os er blant kommunene som er rammet. Lørdag er det Vårslepp i kommunen, et arrangement i regi av handelsstanden. Der blir det ett minutts stillhet.

- Vi vil markere den tragiske hendelsen som skjedde på Lysekloster søndag. Samtidig blir det en markering av helikopterulykken som rammer hele vestlandsregionen, sier Søviknes.

Både Schjelderup og Søviknes forteller at ulykken preger innbyggerne i deres kommuner.

- De aller fleste på Vestlandet kjenner noen som arbeider i Nordsjøen. Jeg tror nesten samtlige fikk en uro i kroppen da de hørte om ulykken, om det var noen de kjente som var i helikopteret, sier Schjelderup.

- Det er helt forferdelig

Børge Haugetun, ordfører i Øygarden, sier det er med tungt hjerte han har tatt imot meldingen om at en av hans innbyggere har gått bort i den tragiske ulykken.

BT vet at styrten skjedde bare noen kilometer fra den 54 år gamle Øygarden-mannens hjem – og like ved øyen der han vokste opp.

Ordføreren sier det er en ekstra tragisk tilleggsdimensjon.- Når det skjer så tett på, så forsterker det tragedien lokalt. Det er helt forferdelig. For hver og en som går bort er det en ufattelig tragedie, og våre innbyggere er samtidig opptatt av tragedien rundt alle de 13 som var med.

- Tankene mine går nå først og fremst til de nærmeste pårørende som sitter igjen med sorgen.

Tre fra Rogaland

Ordføreren i Strand kommune i Rogaland har fått den triste beskjeden om at to av de omkomne etter helikopterstyrten var fra hennes kommune. En tredje rogalending var fra Sandnes, melder NRK.

Politiet venter på at identifikasjonsarbeidet er ferdig før de går ut med identiteten til de omkomne.

- Det er flere familier på Vestlandet som er hardt rammet. Mange barn har gledet seg til at pappa skulle komme hjem fra arbeid i Nordsjøen. Det fikk de ikke oppleve, sier Harald Schjelderup, byrådsleder i Bergen. Foto: TOR HØVIK/ARKIVFOTO
Lørdag er det Vårslepp i Os, et arrangement i regi av handelsstanden. Der blir det ett minutts stillhet. - Vi vil markere den tragiske hendelsen som skjedde på Lysekloster søndag. Samtidig blir det en markering av helikopterulykken som rammer hele vestlandsregionen, sier Os-ordfører Terje Søviknes. Foto: ØRJAN DEISZ/ARKIVFOTO
«TUNGT HJERTE»: - Det er med tungt hjerte jeg har tatt imot meldingen om at en av våre innbyggere har gått bort i den tragiske ulykken, sier Børge Haugetun, ordfører i Øygarden. Foto: RUNE SÆVIG/ARKIVFOTO