Solberg avventer nye tiltak for offshore-sikkerhet

Granskningen av helikoptertragedien vil avgjøre om det er behov for nye sikkerhetstiltak, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg, kronprins Haakon (foran), kronprinsesse Mette-Marit og Statoil-sjef Eldar Sætre (bak) besøkte lørdag pårørendesenteret som er opprettet etter helikopterulykken utenfor Sotra.   Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Oslo: Etter et halvannen time langt møte med de pårørende etter ulykken, fikk Solberg spørsmål om hun mener det er trygt å fly til Nordsjøen.

- Vi skal alltid lære av det som skjer. Har det skjedd en ulykke, skal vi komme til bunns i hvorfor og iverksette tiltak i den grad det er mulig å gjøre det, sa statsministeren til mediene.

Hun antar at svarene på Havarikommisjonen, Luftfartstilsynet og Statoils undersøkelser vil være med på å videreutvikle regelverk og eventuelt stille strengere krav for å unngå ulykker i fremtiden.

- Det er et veldig høyt sikkerhetsfokus i norsk offshorenæring. Havarikommisjonen er det permanente granskningsorganet for luftfartsulykker. Når de kommer med sine svar, vil vi eventuelt vurdere oppfølging av dem, sier Solberg om regjeringens rolle.

Hevet vraket

Tolv menn og én kvinne i alderen 32-60 år mistet livet da et helikopter av typen EC225 Super Puma styrtet på Turøy like før landing på Flesland ved Bergen fredag.

Elleve av de omkomne var nordmenn, seks av dem fra Bergens-området og tre fra Rogaland. Oljearbeiderne var ansatt i seks ulike selskaper. Politiet har varslet at identifiseringsarbeidet vil ta inntil fem dager.

Lørdag ble det helt ødelagte helikoptervraket heist opp av et kranfartøy fra seks-sju meters dyp. Halepartiet ble hevet allerede fredag. Rotoren ble funnet på land, et par hundre meter unna.

Helikopterets ferdskriver og taleregistrator er funnet og sendt til England for analyse.

- Upopulært

Helikoptertypen som styrtet, har ifølge hovedverneombud ved Gullfaks A, Hans Fjære Øvrum, lenge vært et veldig upopulært helikopter blant ansatte i Nordsjøen.

- Blant annet fordi man fortsatt har 1997-ulykken friskt i minnet og flere hendelser på britisk sokkel, sier han til NRK.

Et Super Puma fra Helikopter Service med tolv mann om bord styrtet i 1997 på vei fra Brønnøysund til Norne-skipet.

Helikoptermodellen EC225 Super Puma har vært involvert i fem ulykker på fire år i Storbritannia. Luftfartstilsynet har nå inntil videre innført flyforbud for helikoptertypen. Britiske luftfartsmyndigheter og produsenten Airbus har også innført flyforbud, inntil man vet mer om årsaken til styrten.

Leder i SAFE, Hilde Marit Rysst, sier fagforeningen lenge har fryktet en helikopterulykke.

- Vi har fått bekymringsmeldinger om endringer i vedlikehold og sikkerhet fra personell over lengre tid, sier hun til Klassekampen.

- Veldig tungt

Kronprinsparet og Solberg besøkte lørdag pårørendesenteret på Scandic Bergen Airport Hotell, sammen med blant andre Statoil-sjefen.

- Det har vært sterkt. Jeg er bare et menneske. Det er veldig tungt. Samtidig gjør det veldig godt. Det gir en god følelse å kunne sette seg ned og dele sorgen slik vi nå har gjort, sa Sætre til NTB etter møtet.

På spørsmål om transportsikkerheten viser han til granskningene som nå står for tur.

Fredagens ulykke er den verste i sitt slag på norsk sokkel siden 1978.

- Å være sammen som familie og få informasjon er det viktigste for de pårørende nå. Det viktigste for de etterlatte i denne fasen er å ha andre familiemedlemmer å støtte seg til, sier psykolog Atle Dyregrov til VG.

Kronprinsesse Mette-Marit hilser på Arve Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel i Statoil. Kronprinsessen, kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg besøker lørdag pårørendesenteret som er opprettet etter helikopterulykken utenfor Sotra. 
    
      (Foto: NTB Scanpix)

Kronprinsesse Mette-Marit hilser på Arve Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel i Statoil. Kronprinsessen, kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg besøker lørdag pårørendesenteret som er opprettet etter helikopterulykken utenfor Sotra.  Foto: NTB Scanpix

Det var i dette området ved Turøy utenfor Bergen at et helikopter med 13 mennesker om bord styrtet like før landing på Flesland fredag.  
    
      (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Det var i dette området ved Turøy utenfor Bergen at et helikopter med 13 mennesker om bord styrtet like før landing på Flesland fredag.   Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

På forsiden nå