Turøy: Pårørende ble søndag tatt med i båt til stedet hvor helikopteret styrtet fredag. Noen valgte å kaste ned roser på sjøen for hedre sin kjære, melder Bergens Tidende.

Representanter fra politiet og Statoil var blant dem som var til stede på hurtigbåten «Fjordkatt» sammen med dem.

I tillegg til å se ulykkesstedet fikk de pårørende og etterlatte informasjon om redningsarbeidet og det pågående arbeidet på Turøy, der det blant annet foregår finsøk av vrakrester.

Jobber med å finne svar

Det kan imidlertid ta lang tid å få et endelig svar på årsaken til ulykken som kostet alle de 13 menneskene om bord livet.

En foreløpig rapport som belyser alle faktorer som ledet fram til styrten, tar erfaringsmessig minst ett år, opplyser Havarikommisjonen i en pressemelding søndag.

Samtidig jobbes det for fullt med å hente ut data fra helikopterets ferdskriver og taleregistrator, som ble hentet opp av vannet fredag og sendt til den engelske havarikommisjonen i London for undersøkelser.

– I England holder vi på å laste ned taledata og data fra ferdskriveren, sier direktør William Bertheussen i Statens havarikommisjon til NTB søndag.

– De tørker litt, også laster de litt. Det tar normalt noen dager å få gjort alt, under forutsetning at det er data der.

Identifiserer ofrene

Kripos håper å kunne frigi navnene på noen av de omkomne søndag.

– Vi har håp om å komme med identifikasjoner i ettermiddag eller i kveld, men kan ikke garantere det. Arbeidet går bra, sa Per Angel i Kripos' ID-gruppe på en pressebrifing søndag.

Det var tolv menn og én kvinne i alderen 32 til 60 år som mistet livet i styrten.

44 år gamle Michele Vimercati fra Italia var en av de to pilotene som omkom i helikopterstyrten ved Turøy, bekrefter det italienske konsulatet i Oslo, melder VG.

– Vimercatis familie er varslet og er på vei til Norge, opplyser konsulatet søndag.

44-åringen beskrives som en svært erfaren pilot og skal ha hatt bakgrunn fra det italienske forsvaret.

Markeringer

Flere steder i landet var det markeringer for de omkomne søndag.

Oljeindustriens fagforeninger samler seg hvert år utenfor oljemuseet i Stavanger 1. mai. I år ble de som mistet livet i helikopterulykken ved Turøy, spesielt hedret ved at det ble lagt ned 13 roser ved monumentet «Oljearbeideren», melder NRK.

I Strand kommune ble gudstjenesten i Strand kirke utvidet med en markering for de omkomne med lystenning, tekst og bønn, skriver Stavanger Aftenblad.

To menn på henholdsvis 50 og 54 år fra kommunen var blant de omkomne.

I Oslo ble det holdt ett minutts stillhet for ofrene i forbindelse med 1. mai-markeringen.

– 1. mai er en dag for både glede og kamp, men også en dag for sorg. Jeg vil starte med å minnes våre kamerater som mistet livet på vei fra jobb fredag, sa LO-leder Gerd Kristiansen i sin tale.

Avbrøt tur

Samtidig dukker det stadig opp ny informasjon om ulykkeshelikopteret.

Helikopteret avbrøt blant annet en tur til Oseberg-feltet tre dager før det styrtet, meldte VG lørdag.

– Piloten fikk en indikasjonslampe, altså en varsellampe, og returnerte da til Flesland, slik han skulle. Der ble helikopteret sjekket i henhold til prosedyren, og det ble skiftet en komponent, sa pressekontakt Claus Sonberg for CHC Helicopter Service AS til avisen.

Det ligger roser og lys utenfor hovedinngangen på Statoil Forus etter hellikopterulykken utenfor Bergen i går. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Flere og flere legger ned blomster ved Svelgensund bru nær Turøy der helikopteret styrtet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
CHC Helikopter Service på Sola flagget på halv stang etter helikopterulykken utenfor Bergen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Det var befaring for mediene på ulykkesstedet sammen med politiets innsatsleder Ole Bjørn Sveen (bildet) lørdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Dette er helikopteret fra CHC helikopterservice som styrtet ved Turøy utenfor Bergen fredag. Arkivbilde fra 2011. Foto: Kristoffer Rivedal / NTB scanpix