- Vi har rett og slett hatt en menneskelig svikt da vi satte i gang distribusjon av en Windows 10-oppgradering. Det er veldig beklagelig, sier IT-sjef ved NTNU Håkon Alstad.

I forbindelse med fusjoneringen mellom NTNU og de tre høyskolene Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag i disse dager, skulle IT-avdelingen denne uka oppgradere noen av klientene på avdelingen i Sør-Trøndelag.

Det gikk ikke helt som planlagt, skriver Digi.no.

484 datamaskiner fikk alle data slettet.

- Menneskelig svikt

Ifølge IT-sjef ved NTNU Håkon Alstad skyldes feilen menneskelig svikt.

- Vi har rett og slett hatt en menneskelig svikt da vi satte i gang distribusjon av en Windows 10-oppgradering. Alle diskene ble rensket, og alle lokale data på disse er tapt. Det er veldig beklagelig, sier Alstad til Digi.

Alstad sier vedkommende ikke har hatt kontroll på hva som ble gjort, og at de innebygde mekanismene som skulle ha forhindret dette ikke satte i gang.

Ifølge Digi skal et 20-talls ansatte ha jobbet med å rette opp skadene. Det skal i hovedsak være administrativt ansatte og fakultetsstaben som er berørt.

Kan ha mistet kritiske data

Håkon Alstad ser ikke bort ifra at kritiske data kan være tapt.

- Alt skal lagres på universitetets fellesområder, men det er også mulighet for å lagre lokalt på klientene. Man skal dermed ikke se bort ifra at noen har gjort dette.

Ettersom NTNUs maskinpark er spredt rundt på ulike steder kan det ta en stund før pc-ene igjen er oppe og går.

- Reinstalleringen foregår over image-filer via nett. Det går derfor fort å reinstallere, men det er i hvert fall 200 maskiner vi må gå etter som er spredt rundt på hele campus. Selv om vi tanker alle maskinene over nett, vil vi oppsøke stort sett alle som er berørt. Vi er nok heldigvis ikke de første som har havnet i denne situasjonen før, sier han.