Parat bekrefter konflikt mellom pilotene og Norwegian

Samme dag som kanselleringene i Norwegian startet, utløp en overtidsavtale mellom flyselskapet og pilotene, bekrefter Parat.

Norwegian har for lite mannskap og må kansellere flere avganger midt i ferietiden til mange passasjerer. Foto: 

Saken oppdateres.

Tusenvis av ferieklare nordmenn raser mot Norwegian etter at selskapet i helgen kansellerte en rekke flyginger i både inn – og utland, skriver VG. Avganger til populære feriedestinasjoner som Bulgaria, Kroatia, Kypros og Spania er innstilt, både fra Oslo, Værnes og Stavanger.

Lørdag kveld bekrefter fagforeningen Parat at det er en konflikt mellom pilotene og Norwegian knyttet til en avtale om overtid og kjøp og salg av fridager.

LES OGSÅ: Kanselleringer hos Norwegian varslet samme natt med SMS

– Våre piloter har en avtale med arbeidsgiver om kjøp av fridager. Den avtalen er sagt opp som følge av uenighet om bruken av den med arbeidsgiverne, sier leder Hans-Erik Skjæggerud.

– Ulike årsaker

Norwegian har foreløpig ikke ønsket å kommentere påstandene fra Parat og Norwegian Pilot Union.

LES OGSÅ: SAS-flyet var overbooket – ble tilbudt buss fra Trondheim til Bergen

– Det er ulike årsaker til de innstillingene vi har hatt i dag og i går, skriver pressekontakt Linda Olsen i en epost til VG lørdag ettermiddag.

Norwegian har sagt at enkelte av kanselleringene skyldes mannskapsmangel, men at de ikke vet mer om årsaken. Parat-lederen vil ikke spekulere i om oppsigelsen av avtalen er årsaken til kanselleringene.

– Vi har sagt til våre piloter at de skal forholde seg til avtalen inntil videre, sier Skjæggerud.

– Advart

Pilotforeningen mener kanselleringene ikke burde komme som noen overraskelse på Norwegian.

– Jeg advarte for flere måneder siden selskapet mot at det ville oppstå mangel på flygere foran sommersesongen. Jeg ba lederne om å ansette flere piloter, men det har tydeligvis ikke skjedd. I stedet har man solgt billetter til et flyprogram som man visste det ikke var ansatte nok til å dekke opp, sier fagforeningslederen for pilotene i Norwegian, Halvor Vatnar, til Aftenposten.

– Forferdelig

Lederen for Norwegian Pilot Union sier han får vondt i magen når han hører historier blant de flere tusen passasjerene som står fast på flyplasser rundt om i landet og som ikke får reist på ferie.

LES OGSÅ: Norwegian krever flyseteavgift for reiser i juni

– Det er en helt forferdelig situasjon å komme i for den enkelte, og jeg synes synd på alle de mange som er rammet. Det er viktig å være klar over at denne situasjonen har Norwegian selv hovedansvaret for å ha skapt, mener pilotlederen.

– Beklager

På spørsmål om hvorfor flyselskapet selger billetter som det vet det ikke har kapasitet til, svarer Olsen at de slippes for salg opptil ett år fram i tid.

– Da har det vært et samarbeid mellom ulike avdelinger i selskapet som planlegger hvor vi skal fly, prissetter billettene og bemanner flyene med besetning. Dessverre kan det oppstå mangel på besetning til tross for dette, men da er det nært opptil avgang og vi må forsøke å håndtere dette på best mulig måte, opplyser Olsen.

Ifølge Avinors reiseoversikt har Norwegian innstilt minst 18 avganger til utlandet og innenlands lørdag, melder NRK.

Norwegian kan ikke si noe om hvordan situasjonen vil være de kommende dagene, og om det blir innstilte fly også søndag og mandag. De har heller ikke full oversikt over hvor mange passasjerer som er berørt.

På forsiden nå