Kommunene er begge to kjent for Thamshavnsbanen og gruvedrift. Vi er på utkikk etter steder som gjerne tar oss litt utenfor allfarvei og de mest kjente reisemålene. Kanskje vet du om noe vi burde få med oss i morgen? I avstemingen til høyre i saken kan du gi din stemme på hvilken kommune Adresseavisen skal besøke. Du kan stemme frem til klokken 22.00 i kveld.

Reisealternativ en: Meldal

Meldal kommune er kjent for Gammelgruva på Løkken verk hvor det ble produsert svovelkis. Her går gruvehistorien helt tilbake til 1654, og Meldal var en kommune hvor rallaren og industriarbeideren levde i samspill og konflikt med bonden.

Løkken verk

Den tidligere gruvebanen, Thamshavsbanen, tar deg til endestoppet på Løkken verk hvor både Orkla industrimuseum og jernbanemuseum ligger. Her er det mye turister på gjennomfart, og på onsdag klokken 18 denne uken skal det arrangertes lyktesafari og fyrsetting for alle som ønsker å delta. Da tennes det bål i de gamle gruveveggene og man får et lite innblikk i hvordan livet i gruven var.

Vålaskaret

Meldal er en stor landbrukskommune, med relativt store bruk i norsk målestokk. Det er også mange gode fiskevann i kommunen og camping er populært. På Vålaskaret i den nordøstlige dalen av Trollheimen i Resdalen, ligger Norges første fredede setergrend. Seterdrifta på Vålåskaret ble lagt ned på 1950-tallet, men de fleste seterstuene er i dag i bruk som fritidshus. Den stua som er minst endret har knapt vært endret i løpet av 1900-tallet.

Alternativ to: Orkdal

Orkdal turistkontor kan melde om at det er stor etterspørsel blant turister og besøkende etter turen med Thamshavnsbanen. Banen er Norges eldste elektriske jernbane med både gods og persontrafikk, og 22 av banenes opprinnelige 25 kilometer er tatt vare på. Thamshavnsbanen er åpen for besøkende lørdag og søndag.

Bårdshaug herregård

I Orkanger finnes også Bårdshaug herregård, tidligere hjemmet til gruvedirektør Christian Thams, mannen som blant annet oppførte Thamshavnsbanen i sin tid. Herregården har omvisninger mandag til fredag klokken 10 hele uken og museumstoget går herfra. Kommunen er også kjent for lakseelven Orkla, og i år meldes det om høy vannstand og godt laksefiske i elva.

Vannspeilet

I Orkanger ligger også den verneverdig trehusbebyggelsen Nerøra nede ved Vannspeilet. Vannspeilet er et populært turområde. Her er det flere badeplasser og små strender hvor det er blitt fylt på fin hvit sand. I tillegg ligger Norges største klatrehall i Orkanger, så her er det sikkert mye liv i sommer.

Har du tips til opplevelser eller steder vi kan besøke i Meldal eller Orkdal?

Send de inn til nikolai.amdahl@adresseavisen.no eller på telefon 40861135.

                  Fire kommuner danner nye Orkladal

                  Smedstua gartneri frem fra glemselen

                  Orkdal, Melhus eller bare Skaun

Bårdshaug Herregård på Orkanger. Foto: Glen Musk
Storveis: Informasjonssenteret på industrimuseet gir et godt innblikk i gruvedriftens historie på Løkken Verk "Mekker''n": Øyvind Frøseth sørger for at vognparken på Thamshavnbanen holdes i orden. Her inne i den staselige kongevogna. Foto: Foto: TORE SÆTHER, Adresseavsien
Laksefiske i Orkla. Hans-Petter Bogen landet en 13 kilos laks, Rune Krogdahl (t.v.) og Arild Guthje-Fredriksen beundrer fangsten Foto: Richard Sagen
Thamshavnbanen, Svorkmo stasjon Foto: Glen Musk