Terrorekspert mener turisme er målet

Lars Gule mener terroristene vinner dersom turistene lar seg skremme bort.

Terrorekspert Lars Gule sier terroristens hensikt kan ha vært å ramme Frankrikes turisme og å skape splid i det franske samfunnet.  Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Saken oppdateres.

Angrepet på strandpromenaden på Nice har så langt krevd 84 liv. Området er et attraktivt feriemål, og terrorekspert Lars Gule tror terroristens hensikt kan være å skremme bort turistene og ramme fransk økonomi.

Her kan du følge vår direkteoppdatering fra terrorangrepet.

- Forståelig, men ikke fornuftig

- På lengre sikt kan dette angrepet absolutt ramme Frankrikes økonomi. Det er forståelig dersom slike hendelser fører til at turister holder seg unna Nice og Frankrike, men det er ikke det fornuftige å gjøre, sier Gule, som blant annet har skrevet bok om ekstremisme.

Han understreker at sjansen for å bli utsatt for terror er veldig liten, både i Frankrike og i Norge.

- Det er vanskelig å unngå, men hvis folk lar seg skremme så oppnår terroristen det han vil.

LES OGSÅ: Dette vet vi om terrorangrepet

- Planlagt

Gule sier det er helt tydelig at dette angrepet er planlagt.

- Vedkommede har lyktes i å kjøre ned svært mange mennesker. Han hadde også med seg våpen, og mye tyder på at han enten var forberedt på å fortsette angrepet dersom lastebilen skulle krasje, eller å forsvare seg mot de franske sikkerhetsstyrkene, sier han.

Han sier også det er rimelig å anta at terroristen som kjørte lastebilen inn i folkemengden har tilknyting til IS.

LES OGSÅ: - Jeg sto fem meter fra der folk ble kjørt i hjel

Ikke en unik metode

Terrorangrep med kjøretøy er ikke nytt, og Gule informerer om at biler, traktorer og annet er blitt benyttet i blant annet Palestina-konflikten.

- Det som er nytt er at et så stort og tungt kjøretøy som denne lastebilen benyttes.

Gule mener at måten angrepet ble gjennomført først og fremst viser at det gjelder mennesker som er i stand til å gjøre det som i utgangspunktet er ufarlige instrumenter om til dødelige våpen. Han sammenligner det med hvordan passasjerfly, som heller ikke er et våpen i utgangspunktet, blir kapret og styrtet av terrorister.

- I 2014 kom det en oppfordring fra en talsmann i IS om å benytte alle midler, inkludert kjøretøy, til å angripe det de omtaler som islams fiender, sier Gule.

- Grobunn for ekstremisme

- Frankrike er en del av koalisjonen som sloss mot IS i Syria og Irak. Det, og det faktum at Frankrike har en stor muslimsk befolkning, er blant grunnene som gjør Frankrike til et mål for IS, forklarer Gule.

Han påpeker at terrorangrepet har som hensikt å skape ytterligere splittelse mellom de muslimske og de ikke-muslimske delene av det franske samfunnet.

- Hendelser som dette fører til at ytterliggående nasjonalister og høyreekstremister vil øke mengden hets, hat og overgrep mot innvandrere og muslimer. En slik polarisering i befolkningen skaper grobunn for mer ekstremisme, noe som gjør det lettere for IS å mobilisere og rekruttere fremmedkrigere til Syria og til terrorangrep.

På forsiden nå