I Tyrkia har kuppforsøket kostet 265 menneskeliv. Statsminister Binali Yildirim sier nå at 161 mennesker ble drept av kuppmakerne. I tillegg ble 104 soldater som deltok i kuppforsøket, drept.

Tallene har steget utover natta og lørdagen. Nå mener tyrkiske myndigheter at over 1100 er såret i tillegg til alle de som ble drept. Over 3000 soldater skal være arrestert for å ha tatt del i kuppforsøket. Fem generaler og 29 oberster er fjernet fra stillingene sine.

President Erdovan tilbake til Istanbul

Lørdag er opprenskningen i full gang i Tyrkia etter kuppforsøket.

Etter timer med kaos og uten at noen visste hvor president Recep Tayyip Erdogan var, kom han lørdag tilbake til Istanbul og tok styringen. Han gjorde det klart at kuppforsøket var slått ned, og at de som sto bak, vil betale en høy pris for sitt svik.

Erdogan kom til flyplassen lørdag morgen etter å ha fløyet fra middelhavskysten sør i landet der han var på ferie da kuppmakerne slo til. Flere tusen av hans tilhengere hadde da møtt opp på flyplassen for å vise sin støtte.

Statsminister Yildirim sier ifølge CNN Turk at han vil takke alle dem som kjempet en heroisk kamp mot kuppmakerne.

- De martyrer som døde i natt, vil aldri bli glemt.

Vil straffe kuppmarkerne hardt

Statsministeren lover også at kuppmakerne vil blir hardt straffet. Ifølge Sky news vurderer den tyrkiske regjeringen  å gjøre endringer i grunnloven for å hindre at dette skjer igjen. Det blir satt i sammenheng med at Tyrkia ikke har dødsstraff.

Ifølge The Independent har landets justisminister, Mehmet Muezzinoglu, postet følgende melding på Twitter: #Idamistiyorum (Jeg ønsker dødsstraff). Hashtagen har til nå blitt brukt 23 000 ganger.

I en TV-overført tale  sier den fungerende hærsjefen, general Umit Dundar, at kuppforsøket mot regjeringen til president  Recep Erdovan i hovedsak var iverksatt av det tyrkiske flyvåpenet.

Fortsatt uro

President Erdogan melder på Twitter at faren ikke er over, og ber folk bli i gatene for å hindre nye forsøk på kupp.

Den tyrkiske eksillederen Fethullah Gülen får av presidentens støttespillere, skylden for fredagens kuppforsøk. Han leder Hizmet-bevegelsen og tar selv avstand fra kuppmakerne.

Norge oppfordrer til demokratiske spilleregler

I en pressemelding skriver det norske utenriksdepartementet at Norge støtter demokratiet i Tyrkia, men slår fast at situasjonen i Tyrkia fortsatt er uoversiktlig.

- Norge oppfordrer til en rask tilbakevending til demokratiske spillerregler, sier utenriksminister Børge Brende.

Kuppforsøk slått ned i natt

Det militære kuppforsøket ble slått ned etter noen timer med uro. Statsminister Binali Yildirim sier at situasjonen «stort sett er under kontroll».

Rett før klokka 22 fredag kveld ble det meldt om skyting i landets hovedstad Ankara. Tyrkias statsminister Binali Yildirim anklaget kort tid etter tyrkiske militære for kuppforsøk.

Det tyrkiske militæret opplyste på statlig TV rett før midnatt at de hadde tatt makten i landet og viste til mer autoritært styre og økende terrorisme. Snaut to timer etterpå var kuppmakerne slått ned.

Arresterte offiserer

Til sammen er 1563 offiserer i Tyrkias væpnede styrker arrestert etter kuppforsøket natt til lørdag, og tidlig lørdag morgen overga nær 200 soldater seg i det militære hovedkvarteret.

Offiserene er pågrepet over hele landet etter at kuppforsøket som en sektor av de væpnede styrkene sto bak, ble slått ned i morgentimene lørdag. De fleste er av lavere rang, opplyser en høytstående tjenestemann i regjeringen.

Fem generaler og 29 oberster er fjernet fra sine stillinger.

Nasjonalforsamlingen er samlet

Samtidig meldes det at nasjonalforsamlingen er samlet til ekstraordinært møte etter nattens kaos i nasjonalforsamlingsbygningen som fikk omfattende skader under kuppforsøket.

President Recep Tayyip Erdogan i Istanbul sa følgende til TV-kanalen NTV:

- De som står bak kuppforsøket vil betale en svært høy pris for sitt svik.

Truffet av bombe

Situasjonen i Tyrkia er fortsatt uavklart, til tross for meldingene om at kuppet er slått ned.

Lørdag morgen angrep kampfly tridsvogner i nærheten av presidentpalasset i Ankara, opplyser en talsmann ved presidentens kontor.

Et statlig nyhetsbyrå melder at den tyrkiske nasjonalforsamlingen er truffet under bombing tidligere natt til lørdag. Både folk som jobber i bygningen og flere politifolk skal ha blitt såret.

AFP melder at militæret natt til lørdag åpnet ild mot folkemassen ved en av bruene over Bosporos-stredet i Istanbul. AFPs fotograf er blant vitnene som melder at flere skal være drept eller såret.

Tusenvis av mennesker har gått ut i gatene i Istanbul og hovedstaden Ankara på oppfordring fra president Recep Tayyip Erdogan for å protestere mot kuppforsøket.

- Et portforbud er innført inntil det blir gitt nye beskjeder, heter det i en kunngjøring på TV-kanalen TRT som er undertegnet «Rådet for fred i hjemlandet».

Tyrkias president fordømmer kuppforsøket. Tyrkiske medier melder at landets øverste general er tatt som gissel ved hærens hovedkvarter i Ankara.

- Vil betale den høyeste prisen

BBC siterer statsministeren som advarer kuppmakerne: «De som deltar i ulovlighetene vil betale den høyeste prisen».

Statsministeren forklarer at det er grupper i befolkningen som har statlige våpen. Det skal være disse grupperingene som skal ha rettet våpen mot statlig ansatte. «Vi skal straks finne ut hvem disse er. Våre sikkerhetsstyrker har handlet mot disse gruppene, sier statsminister Binali Yildirim.

Ikke det første kuppet

Tyrkia har en lang moderne historie med militærkupp. Sist gang hæren tok fullstendig kontroll over makten, var i 1980, da også grunnloven ble suspendert.

I 1997 tvang militæret regjeringen fra makten i det som historikere har kalt et postmoderne kupp.

Folk klatret på tanksene i Ankara natt til lørdag. Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici/ntb scanpix
Tyrkiske soldater var på plass i Istanbul fredag kveld. Foto: Emrah Gure/AP
Kuppforsøket ble slått ned natt til lørdag, og tusener i Istanbul tok til gatene både under og etter kampene. Foto: TT / NTB Scanpix
Tilhengere av Erdogan hadde møtt opp på Atatürk flyplass i Istanbul lørdag. Foto: REUTERS/Huseyin Aldemir/ntb scanpix