Fredag 15. juli sendte gravplassforvaltningen i Trondheim sin første forespørsel om å fjerne plasseringer i mobilspillet Pokémon Go.

De ønsker å fjerne to landemerker som ligger på kirkegårdene Lademoen og Havstein i Trondheim. Der sloss de tre fraksjonene i spillet om kontroll, og i mange tilfeller går grupper sammen om å ta over disse landemerkene.

Får ikke svar fra selskapet

Til spillnettstedet Eurogamer opplyser selskapet Niantic den 13. juli at: «hvis du ønsker å rapportere inn upassende plasseringer eller innhold, ber vi deg om å legge igjen en anmodning på supportsidene til Pokémon Go».

Torsdag 21. juli purrer gravplassforvaltningen gjennom de samme kanalene. Så langt har de kun fått et automatisert svar på at anmodningen er mottatt.

- En ting er å fjerne de to punktene, men vi ønsket også at det ikke skal godkjennes nye punkter på gravlunder i Trondheim, sier Rune Johansen i gravplassforvaltningen.

Derfor har han informert selskapet om at de kan oppgi flere områder som de ønsker fredet fra spillet, men så langt har de ikke fått svar. Gravplassforvaltningen forteller at de vil framover følge med om det oppstår uønsket aktivitet på andre kirkegårder.

Ifølge pokemapnorge.com er det også lokasjoner i spillet på Moholt kirkegård og Tilfredshet kirkegård ved St. Olavs Hospital.

Oppfordrer folk om å holde seg unna

Inge Torset er fungerende stiftsdirektør i Nidaros, han liker lite at gravplassene brukes til noe annet enn det er «vigslet og bestemt til».

- Jeg vil oppfordre Pokémon Go-spillerne om å holde seg unna, sier han, før han forsetter:

- Det kan oppleves krevende og krenkende for dem som sørger.

Flere sykehus på østlandet har også oppfordret spillere til å frivillig avstå fra å spille på deres områder.

- Vi ønsker ikke spillere på våre lokasjoner, og vi har reservert oss mot dette. Vi henstiller brukere av Pokémon Go til ikke å spille dette på våre områder. Dette av hensyn til pasienter og pårørende, sier kommunikasjonsrådgiver i Vestre Viken helseforetak Odd Vegard Kandal-Wright til Dagbladet.

Ikke tatt stilling nasjonalt

Avdelingsdirektør Paul Erik Wirgenes for menighetsutvikling svarer på vegne av kirkens nasjonale administrasjon. Han forklarer at problemet så langt ikke er dukket opp i samtaler med de kirkelige fellesrådene som holder til i hver kommune.

- Vi vil nå starte en dialog med de største fellesrådene om problemets utstrekning, sier han på telefon.

Han forteller at ferieavvikling i kirken gjør at prosessen vil ta lengre tid, og at han ikke ønsker ikke å svartmale aktiviteten.

- Det er to hovedmomenter i denne saken. Kirken synes på generelt grunnlag at lek og moro er veldig bra, og at spillet får mange utendørs er vi positive til. Likevel må dette veies opp mot gravplassenes helt spesielle rolle i folks liv.

- Kirkegårder er ikke et sted for lek, og bør møtes med stillhet og respekt, sier han.

Niantic har så langt ikke ønsket å besvare henvendelser om saken.

Ved flere anledninger har de blitt tilsendt skriftlige spørsmål om det har vært et bevisst valg å inkludere kirkegårder i spillet, hvordan de jobber med anmodninger om å fjerne lokasjoner, og om Niantic nå vil vurdere å aktivt fjerne sensitive områder.