De to iranske studentene, Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad, var i gang med sine doktorgradsprosjekter innen metallurgi ved NTNU i Trondheim i 2014 da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) grep inn.

PST mente forskningen var sensitiv i forbindelse med masseødeleggelsesvåpen, og søknad om midlertidig oppholdstillatelse ble avslått.

Studentene ble sendt ut av landet, men gikk til rettssak. De tapte i tingretten, men anket vedtaket.

Like før ankesaken skulle opp, gjorde PST derimot helomvending og opplyste at studentene kunne fortsatte de påbegynte doktorgradene.

Vi hjelpe andre iranere

Hamideh Kaffash er nå tilbake ved NTNU og i et møte med Universitetsavisa sier 32-åringen at hun nå helst bare vil konsentrerer seg om forskningen, men at hun også står klar til å hjelpe iranske studenter i trøbbel med norske myndigheter.

- Jeg har hørt om mange iranere som har fått oppholdstillatelse de siste månedene, og ingen tilfeller der noen har fått samme behandling som meg og Shahin. Men om noe slikt skjer igjen, vet vi hvordan rettssystemet fungerer, og jeg vil hjelpe dem, sier Kaffash til Universitetsavisa og legger til:

- Jeg er den samme Hamideh som før. Jeg var ikke farlig før, og jeg er ikke farlig nå.

Permisjon fra jobb i Iran

Kaffash har nå fått en ny stipendiatkontrakt fra NTNU, og Norge har også gitt henne oppholdstillatelse.

Ifølge Universitetsavisa starter Kaffash nå på et nytt ferromanganprosjekt ved NTNUs institutt for materialteknologi med samme veileder som før.

Hjemme i Iran har Kaffash fått jobb for et datterselskap av bilprodusenten Iran Khodro. Kaffash ble forfremmet etter et år i jobben som innkjøper av karosseriplater, og hun skal nå ha fått permisjon for å fullføre doktorgraden i Trondheim.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.