Direktør Ivar Roger Hansen håper hovedbygget kan være ferdig restaurert til begynnelsen av neste sommer. Foto: Kristian Helgesen

Ett år etter brannen på Ringve Musikkmuseum er det fortsatt en sterk røyklukt i lufta inne i hovedbygningen. Tapet og listverk ligger på gulvene, merket og målt opp for å kopieres i restaureringsarbeidet.

Men det har tatt tid å komme i gang med restaureringen etter storbrannen som herjet på det historiske museet 3. august i fjor. Museet la ut jobben på anbud, men det har vist seg å være en svært tidkrevende prosess.

– Vi utlyste anbudet ved nyttår og bestemte oss for hvem vi ville skulle gjøre jobben. Men vi fikk inn en klage fra en annen anbyder. Det gjorde at det tok lengre tid, sier museumsdirektør Ivar Roger Hansen.

Ved offentlige anskaffelser har anbydere rett til å klage hvis de for eksempel mener oppdragsgiveren har brutt reglene han har satt opp i anbudskunngjøringen.

– Saken havnet hos en megler, og der kom det frem at alle anbudene hadde feil og mangler, sier Hansen.

Les også: Propanbrenner forårsaket brannen på Ringve museum

Satser mot 2017

Dette førte til at den første anbudskonkurransen ble avlyst, og en ny prosess måtte settes i gang. Nå har Ringve bestemt seg for hvem de vil ha.

– Vi har valgt ut den vi mener er best kvalifisert til å utføre oppdraget, og vi håper å skrive kontrakt i løpet av denne uka, sier Hansen.

Hovedbygget skulle etter planen være klart til bruk igjen i juni neste år, men med de forsinkelsene som har vært, synes Hansen det er vanskelig å love noe.

– Det vil jo alltid være uforutsette ting som dukker opp. Vi har engasjert en dyktig byggeleder som skal styre prosessen, og jeg håper at vi kan være klare tidlig neste sommer.

Les også: Ingen straffes etter Ringve-brannen

Store deler av taket mellom første og andre etasje ble totalskadd i brannen.Kristian Helgesen/Vegard Eggen requireReady(['lib/image.compare.slider'],function(ics){});

Instrumenter tilbake på Ringve

Tre instrumenter ble totalskadd i brannen. I overkant av hundre andre ble fraktet til et lager på Dora. Flere av disse er nå tilbake på museet, og brukes daglig av guidene på museet.

– Det er en del arbeid som gjenstår med flere av instrumentene, men vi regner med å kunne berge det aller meste. Det er noen småting vi er usikre på, men ingen store instrumenter, sier Hansen, og legger til.

– Totalt sett vil jeg helt klart si at inventaret klarte seg mye bedre enn bygningen.

Prøver tatt etter brannen viste at bygningen var åtti år eldre enn tidligere antatt.Vegard Eggen/Kristian Helgesen requireReady(['lib/image.compare.slider'],function(ics){});

– Unik mulighet

Etter brannen ble de rommene som ble hardest rammet strippet for tapet og dekke, som ga museet muligheten til å ta prøver av tømmeret under. Prøvene avslørte at bygningen var 80 år eldre enn det som var tidligere antatt.

– Vi hadde aldri kunnet ta prøvene hvis brannen ikke hadde skjedd, sier Lars Erik Brustad Melhus, fagansvarlig for gårdshistorien på Ringve.

– Vi sier jo selvfølgelig ikke at det som skjedde ikke var tragisk, men det som har skjedd, har skjedd. Nå er vi her og må gjøre det beste vi kan. Vi fikk en unik mulighet til å få vite mer om bygningen, sier Hansen.

Tre instrumenter gikk tapt i brannen, men det var bygningen som fikk de mest alvorlige skadene.Kristian Helgesen/Vegard Eggen requireReady(['lib/image.compare.slider'],function(ics){});

Lært mye

I året som har gått etter brannen har de ansatte ved Ringve brukt mye tid på å vurdere og bearbeide egen innsats.

– Vi har lært mye om hvordan vi håndterer en krisesituasjon. Opplæringen skjer jo i et tenkt scenario, men i fjor ble det plutselig virkelig, sier Hansen.

Han er svært fornøyd med hvordan hans ansatte håndterte situasjonen.

– Alt gikk egentlig etter boka. I tillegg har vi fått mye erfaring når det kommer til rutiner og opplæring, og vi ser viktigheten av det. Vi har konkludert med at det kunne gått mye verre.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.