Slik svarer Erna Solbergs på Facebook-sensur

Erna Solberg svarer sensur av historisk Vietnam-fotografi med å legge ut svartsladdede versjoner av flere kjente og historiske bilder.

Saken oppdateres.

Aftenposten vet ikke nå helt sikker hva som er grunnen til at det er fjernet, men etter det Aftenposten kjenner til skal ikke Solberg selv ha tatt bort bildet.

Erna Solberg håper Facebook vil gjennomgå sin praksis. Hun skriver følgende i en sms-kommentar til Aftenposten:

«Det er høyst beklagelig at Facebook har fjernet en post fra min Facebook-side.

Det de gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie. Jeg ønsker at barn i vår tid også skal få mulighet til å se og lære av historiske feil og hendelser. Det er viktig.

Jeg håper Facebook benytter denne anledningen til å gjennomgå sin redigerings-policy og tar det ansvaret et stort selskap som forvalter en bred kommunikasjonsplattform bør ta.»

 

Flere andre poster som regjeringsmedlemmer har lagt ut, er også fjernet. Men foreløpig (klokken 11.50) er Torbjørn Røe Isaksens og Anniken Hauglies post ennå ikke fjernet.

Statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor sier de nå vurderer hvordan de skal reagere på fjerningen av postingene.

– Vi må nå vurdere hvordan vi skal følge dette opp videre. Vi er nødt til å følge det opp på en eller annen måte, sier Aanes til NRK.

Facebooks talsperson sier følgende om hvorfor de fjerner bildet fra nettstedet:

– Samtidig som vi erkjenner at dette bildet er ikonisk, er det vanskelig å sette et skille mellom å tillate bilde av et nakent barn i ett tilfelle og ikke i andre, uttaler en anonym talsmann gjennom Facebooks nordiske PR-byrå, Spotlightpr.se og legger til:

– Vi forsøker å finne den rette balansen mellom at folk har muligheten til å uttrykke seg og beholde et trygt og respektfullt opplevelse i vårt globale samfunn. Våre løsninger vil ikke alltid være perfekte, men vi forsøker videre å forbedre våre retningslinjer og måten vi håndhever dem

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen skrev i går kveld brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg, både pånorsk og engelsk, hvor han utfordrer Facebooks sensur-politikk.

Sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansen sier at denne fjerningen av Solberg-posten «illustrere at Mark Zuckerberg nå må ta på seg det ansvaret han har i kraft av at han har blitt en global sjefredaktør.»

– Han må komme ut og snakke om dette.

Støtte fra Støre og Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken gir Solberg sin fulle støtt. Han roste, i sin tale til SVs landsstyre fredag, statsministeren for å legge ut bildet.

– SV gir sin fulle støtte til initiativet fra statsministeren, sa partilederen, som selv la ut bildet fredag.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre har lagt ut Vietnam-bildet på sin Facebook-profil.

– Hvis det er riktig at Facebook har fjernet bildet er det ett uttrykk for at de må endre sin praksis, sier han til NTB.

På forsiden nå