Nattlige vandringer ga gjev fotopris

Med tre barn er det om natta Kolbein Svensson fra Orkanger har tid til å ta bilder. Bildet hans av nordlyset som danser over Lierne ga andreplass i en internasjonal fotokonkurranse.

Saken oppdateres.

Kolbein Svensson har nettopp vært i Royal Observatory i London og mottatt en gjev andreplass i en fotokonkurranse arrangert av BBC og deres magasin «Sky at night».

Konkurransen heter «Astrophotographer of the year». Også i fjor mottok Svensson en andreplass i samme konkurranse.

- I år ble det sendt inn 4500 bilder fra hele verden. 140 gikk til finalen hvor det er åtte kategorier. Den ene kategorien er nordlys, og jeg fikk to nordlys-bilder med i finalen i år, sier Svensson som fortsatt er i London.

Fantastisk nordlys

Bildet som fikk andreplass er i svart-hvitt og er tatt i Sørli i Lierne.

- Vi er en kompisgjeng som er i Lierne en uke hver høst, og dette bildet ble tatt 7. oktober i fjor. Den kvelden var det et voldsomt flott nordlys, sier en begeistret Svensson.

- Hva er det med nordlys som fascinerer deg?

- Alle som har stått ute en natt og beundret et nordlys skjønner hva det er. Det er fargespillet, de skiftende fargene, bevegelsen ... Det er fantastisk, enkelt og greit, sier Svensson.

I november i fjor var mange ute og foreviget en dansende Aurora. Se bilder av nordlysfesten her.

Spennende nattehimmel

Svensson tar ofte bilder av nordlys, men like godt liker han å ta bilder av stjernehimmelen. Felles for begge deler er at han må ut om natta.

- Med tre unger må jeg bruke de mulighetene jeg har til å komme meg ut, og det blir gjerne om natta. Det skjer mye spennende på himmelen nattetid, sier Svensson.

- Men å ta fine bilder ute om natta er ikke lett?

- Det er heller ikke vanskelig. Det er 90 prosent planlegging og 10 prosent flaks. Du kommer langt med å kjenne utstyret og lære deg å bruke det riktig, med et speilreflekskamera, vidvinkel og stativ kommer du langt, sier Svensson. Og selv skal han i alle fall på flere nattlige vandringer med kamera.

- Ja, nå har jeg fått to andreplasser på to år, jeg kan ikke gi meg nå.

Se også bildene Adresseavisens fotograf Vegard Eggen tok av nordlyset fra Ringvebukta, Nidarosdomen og Tyholttårnet en fin vinternatt.

På forsiden nå