Som utenriksminister har Børge Brende tatt et oppgjør med Donald Trumps truende ordbruk. Han har advart mot Trumps syn på Nato. Og protestert mot presidentkandidatens planer for å redusere verdens frihandel.

Onsdag våknet Brende opp til at USA – vår nærmeste allierte og sikkerhetsgarantist – hadde valgt nettopp denne mannen til sin neste president.

Særlig søvn ble det ikke på valgnatten, erkjenner Brende:

- Jeg hadde ikke tenkt å sitte oppe hele natta, men det ble heller ikke så mange timer søvn som jeg hadde håpet på, sier Brende om natten som mange tror kan forandre verden.

Bakgrunn:  Donald Trump blir USAs neste president

Har forpliktet seg

I formiddagstimene tirsdag var både Brende og statsminister Erna Solberg opptatt av snakke om Trumps første tale, som ble holdt i en forsonende tone.

- Vi må ta med oss de positive elementene som er i et veldig komplisert landskap når vår nærmeste allierte har valgt Trump. Nå må vi forholde oss til Donald Trump. Det er jo det amerikanske folk som har talt etter en demokratisk prosess, påpeker Brende.

Han mener det blir avgjørende viktig at Trump nå legger valgkampretorikken bak seg.

- Trump sa i sin takketale i dag at han skal være president for alle amerikanere. Det innebærer en stor forpliktelse, og vil kreve noe annet enn det vi så i valgkampen. Det blir en kjempestor oppgave å bygge bruer for sitt eget folk og tillit fra verden rundt, sier Brende.

Han mener Norge og de andre landene i Europa ikke har noe annet valg enn «å være konstruktive og ta Trump på ordet når han ser han nå vil samle og forene».

- Vi får gjøre det beste ut av situasjonen som har oppstått. Jeg forventer at USA også i fremtiden vil være en nært alliert.

Ny strategi

Norge får nå ikke bruk for sine gode kontakter inn mot Hillary Clintons apparat. Brende legger ikke skjul på at alt nå vil handle om å skaffe seg adgang i Donald Trumps innerste sirkler.

For Norge vil sikkerhetspolitikk, handelsavtaler og klima stå øverst på agendaen. På alle tre feltene har Trump selv gitt uttalelser gir grunnlag for bekymring for norske posisjoner.

- Er Norge godt nok forberedt på at Trump kunne bli president?

- Jeg tror alle i Europa og globalt er overrasket over dette resultatet. Ikke minst på grunn av alle meningsmålingene som tydet på noe annet. Men etter Brexit og særlig etter at fredsavtalen i Colombia ble nedstemt av folket, så begynte jeg mentalt å forberede meg på at dette kunne bli utfallet. Selv om det ikke var det mest sannsynlige utfallet, sier Brende.

- Har den norske regjeringen egentlig noen relasjoner til den påtroppende Trump-administrasjonen?

- Det vil jeg gå inn på. Det som er på det rene er at vi i det siste har hatt kontakter med representanter som på utenriks- og sikkerhetspolitiske området står Trump nært, sier Brende.

Avviser skadelig kritikk

Brende avviser at hans kritikk av Trump som presidentkandidat nå kan skade forholdet til Trump som president.

- Jeg står ved det jeg sa. Min kritikk gikk på ordbruk, hans forhold til Natos solidaritetspakt i artikkel 5 og motstanden hans mot WTO og frihandel. Jeg har merket meg at han har nyansert seg i ettertid. Dessuten har jeg hatt møter med flere av Trumps medarbeidere og folk som står ganske nær ham etter disse uttalelsene, og det har ikke kommet opp som tema, sier Brende.

Reiser til Washington

Den norske utenriksministeren er ikke så sikker på om han kommer til å overvære innsettelsen av USAs nye president i Washington, men gjør det klart at han ikke kommer til å skygge unna den nye Trump-administrasjonen i tiden som kommer.

- Jeg tror ikke det er noen tradisjon for at jeg skal være til stede på selve innsettelsesdagen. Men jeg kommer til å være mye til stede i USA og Washington fremover, på jobb for å sikre norske interesser, sier Brende i vandrehallen på Stortinget – før han legger til:

- Men enkelt blir det ikke.