Stort skip ødela oppdrettsnot uten å varsle fra

Det var et frakteskip på over 3000 tonn som kjørte inn i merden til oppdrettsselskapet Bjørøya i Osen.

Sjokkert: Per Anton Løfsnes i Bjørøya sier han er litt sjokkert etter at et større lasteskip har kjørt inn i og revet opp ei oppdrettsnot i Osen. 

Saken oppdateres.

- Ja, dette er et slags «hit and run». Båten som kolliderte med nota, kan ikke ha unngått å merke det, men har likevel ikke varslet hendelsen, sier daglig leder Per Anton Løfsnes i Bjørøya.

Han opplyser at «kollisjonen» skjedde tirsdag kveld, men at riften i nota på 3,5 meter ble oppdaget først onsdag under en rutinekontroll.

Uvisst antall rømliger

Løfsnes regner med at han vil få vite hvor mange laks som har rømt i løpet av lørdag, da de skal tømme den skadete nota og frakte den gjenværende fisken til et naboanlegg. Fredag kveld var det fortsatt fanget bare 40 rømlinger, som kan tyde på at omfanget ikke er veldig stort.

Det er satt ut 2500 meter garn, og ti fiskebåter har vært i gang med gjenfiske. I tillegg oppfordres fritidsfiskere til gjenfiske med en dusør på 500 kroner per fanget fisk.

- Dette er veldig beklagelig. I de 35 årene vi har drevet med oppdrett, har vi aldri før hatt rømming, sier Løfsnes.

LES OGSÅ: Mindre rømt oppdrettslaks i norske vassdrag

- Vi er litt sjokkert

Han karakteriserer hendelsen som meget uvanlig.

- Vi er litt sjokkert over at slikt skje. Anlegget var opplyst og merket på forskriftsmessig vis med gule bøyer, i tillegg til at det lå en flåte med flombelysning der.

Lokaliteten som er rammet er Raudøya i Osen. Den gjenværende fisken vil lørdag bli flyttet med brønnbåt til Nausttaren som ligger litt lenger nord.

Bjørøya meldte hendelsen til Fiskeridirektoratet og politianmeldte forholdet og en navngitt båt samme dag som hullet i nota ble oppdaget. Løfsnes opplyser at de fort fikk mistanke til hvilket skip det gjelder.

LES OGSÅ: Flyttet tre millioner syk fisk

Ikke sabotasje

- Skadene kunne vært verre, for båten er svær. Men dette er ikke sabotasje. Jeg tror ikke det er bevisst gjort. Det er et uhell som ikke er varslet, sier Løfsnes.

Operasjonsleder Johnny Olsen ved politiet i Nord-Trøndelag bekrefter at skipet er på over 3000 tonn og utenlandskregistrert, men oppgir ikke navnet.

Han sier det ikke er mistanke om promille.

Båten var på vei nordover, og politiet i Nordland er bedt om å assistere med avhør av mannskap og undersøkelser av båten.

LES OGSÅ: Bjørøya starter oppdrett av rognkjeks

Oppfordrer til gjenfiske

Den aktuelle merden har fisk med en snittvekt på 3.7 kg.

- Den har stått i sjøen i 14 måneder, er lusefri, frisk og fin, sier Løfsnes som håper flest mulig prøver å fange rømlinger.

Raudøya ligger ikke langt fra utløpet av Steinsdalselva, som villaksfiskere betegner som et eldorado.

- De nærmeste døgnene er viktig for hvor mange på rømmen som blir fanget, sier Løfsnes.

Stakk uten å varsle: Raudøya-anlegget var godt merket og opplyst, så lasteskipet kan ikke ha unngått å merke

Stakk uten å varsle: Raudøya-anlegget var godt merket og opplyst, så lasteskipet kan ikke ha unngått å merke "kollisjonen", mener Per Anton Løfsnes.  

På forsiden nå