– Sesongen for lyngbrann og gressbrann starter vanligvis rundt den tida forbudet trer inn, sier brannmester Oddmund Leikvoll i Trøndelag brann- og redning.

Enheten han er brannmester for, dekker kommunene Trondheim, Klæbu, Malvik, Rissa, Rennebu, Leksvik og Oppdal.

Forbudet gjelder i eller i nærhet av skog og annen utmark, og varer til 15. september, opplyser han.

Variasjoner i tørke

– Hvis det ikke er lokalt tillatt å gjøre opp ild i dette tidsrommet, som det for eksempel ikke er i alle de ovennevnte kommunene, må man søke dispensasjon til brannvesenet, sier Leikvoll.

Han forteller at begrepet «å gjøre opp ild» er et ganske vidt begrep, og at det gjelder mer enn bare bålbrenning.

Brannmesteren forteller at variasjonen på tørke er ganske stor akkurat nå, ikke bare i fylket, men også lokalt.

– Vi har områder i Trondheim hvor det er stor skogbrannfare fra og med søndag, ifølge yr.no, og så har vi områder der det er liten, sier han.

Brannmester Oddmund Leikvoll. Her fra da Trøndelag brann- og redningstjeneste utviklet en egen app som gjør at folk kan sjekke brannsikkerheten hos seg selv. Foto: Frank Lervik.

På Frosta og Indre Fosen er det fra og med lørdag lagt ut varsel for «meget stor skogbrannfare». Og en skogbrann er ifølge Leikvoll en veldig ressurskrevende brann.

– I mange tilfeller har det store materielle skader og skader på natur, sier han.

– Totalforbud er strengt

Leikvoll forteller at forebyggende arbeid fra deres side for det meste skjer gjennom informasjonskampanjer og kontakt med forsikringsselskaper.

– Vi gir også ut informasjon til de yngste, og oppfordrer dem til å leke på andre måter enn med ild i naturen, sier han.

En annen måte de jobber preventivt, er ved å legge ned totalforbud for at det blir gjort opp ild. Det skjer i tilfeller det er stor skogbrannfare.

– Totalforbudet er veldig strengt. Det generelle forbudet gjelder utmark og skog, men når det legges ned totalforbud gjelder det også innmark, sier han.

Det gjelder både strandsoner og gravplasser, egentlig all bruk av ild utendørs, opplyser brannmesteren.

Det er viktig å legge til at det fins et unntak fra forbudet, fordi folk skal kunne kose seg ute i naturen, sier han:

– Unntaket er hvis det å gjøre opp ild åpenbart ikke kan medføre brann, sier han og viser til eksempler som hvis man er i fjæra eller på et snødekt underlag.

Lokale forskrifter

Leikvoll opplyser at det også finnes lokale forskrifter for hva som er lov å brenne.

I blant annet Trondheim og Malvik er det ikke lov til å brenne hageavfall. Og i Trondheim er det også et lokalt forbud mot drive med bråtebrenning.

For å kunne drive med slik type brenning, må det søkes til miljøenheten. Og i tillegg må man ha en plan som omfatter hvordan man tenker å drive bråtebrenning samt hvordan den som driver brenninga sikrer seg mot spredning

– Vi vil ikke oppfordre til slik type brenning. Det har skjedd ved flere forskjellige hendelser at slik type brenning har gått for nærme både hus og skog. Mange av dem som driver bråtebrenning, driver den unødvendig, sier brannmesteren.