Kø opp mot toppen av Mount Everest

Ti personer har omkommet på fjellet den siste uka

En irsk og en britisk fjellklatrer har omkommet på Mount Everest, ifølge turarrangører i området. Hele ti personer har dødd på fjellet i løpet av en drøy uke.

41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige Mount Everest under årets klatresesong i april og mai. Dette har resultert i svært lange køer på vei opp mot toppen. ---  Foto: HANDOUT/AFP/PROJECT POSSIBLE

Saken oppdateres.

– En britisk klatrer nådde toppen i morges, men kollapset og døde bare 150 meter nedenfor, fortalte Murari Sharma fra Everest Parivar Expedition lørdag.

Robin Haynes Fisher (44) skal allerede ha vært død da en fjellfører kom til og forsøkte å hjelpe ham.

Den irske klatreren Kevin Hynes omkom fredag på den tibetanske siden av verdens høyeste fjell, opplyser en annen ekspedisjons-arrangør. 56-åringen døde i teltet sitt i 7.000 meters høyde etter å ha gitt opp å nå toppen.

Les også: Thomas (24): - Jeg har sett bresprekker så dype at jeg ikke kan se bunnen

Skled og falt

Så mange som ti klatrere har omkommet på Mount Everest i løpet av en drøy uke. Blant dødsofrene er fire indere, en amerikaner, en østerriker og en nepalsk fjellfører.

I tillegg til Kevin Hynes er en annen irsk klatrer antatt omkommet etter at han skled og falt nær toppen.

Også på andre fjell i Himalaya har det vært dødsulykker i løpet av årets klatresesong. Til sammen skal nærmere 20 mennesker ha omkommet på fjell som alle er høyere enn 8.000 meter.

Les også: Sherpa besteg Mount Everest to ganger på en uke

Enorme køer

41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige Mount Everest under årets klatresesong i april og mai. Dette har resultert i svært lange køer på vei opp mot toppen.

Flere av dødsfallene den siste tiden antas å ha sammenheng med køene. Kritikere mener jakt på profitt i klatrenæringen fører til at for mange får tillatelse til å bestige fjellet.

Les også: Verdens høyeste fjell skal måles på nytt

I løpet av de siste ukene har flere nordmenn klart å komme seg til topps på verdens høyeste fjell. En av dem er 29 år gamle Håkon William Skog Erlandsen fra Mo i Rana som ble den første i verden som noensinne har spilt saksofon på toppen.

Les også: Everest – verdens høyeste søppelberg

På forsiden nå