- Det piper inn meldinger om påkjørsel av elg, hjort og rådyr

Politiet rapporterer om uvanlig mange påkjørte dyr onsdag ettermiddag og kveld.

Saken oppdateres.

- Det piper inn varsler om påkjørsel av elg, hjort og rådyr i et stort tempo, forteller operasjonsleder Ebbe Kimo ved Trøndelag politidistrikt.

Fra klokken 15 fram til 20.30 onsdag har politiet mottatt ti meldinger om påkjørt vilt i Trøndelag. Tre elger, to hjorter og resten er rådyr.

Påkjørslene har skjedd i hele fylket, alle tre elgene er i norddelen av fylket.

- Ingen personer er skadd, heldigvis, men det er tilfeldigheter. Treffer du en elg i 80-sonen, kan det være livsfarlig, fastslår Kimo som minner og at det både er mørkt og glatt.

- Og dyrene kommer plutselig ut i veien. Så oppfordringen er: Kjør forsiktig!

- Hvor vanlig er det at dere får så mange meldinger på så kort tid?

- Det er ikke vanlig, det er sikkert. Men når det er sagt, er det vanvittig mye vilt som kjøres i hjel i løpet av et år.

- Vet du noe om hvordan det er med dyrene som ble påkjørt?

- Noen har sprunget videre, noen blir liggende. Vi varsler uansett viltpatruljen. De avliver eller søker opp dyrene. De kan komme seg langt selv om de er alvorlig skadet.

Ekstra vilter ved fullmåne

Kimo har ingen teori om hvorfor det er ekstra mange påkjørsler onsdag. Men en sak fra Aftenposten kan muligens være med å gi en pekepinn. Der er en av landets fremste elgforskere, dosent ved Høgskolen i Hedmark, Torstein Storaas, intervjuet. Han forteller at ved fullmåne er elgen ekstra vilter, og legger ut på de lengste vandringene i løpet av vinteren.

— Vi vet ikke helt sikkert hvorfor, men målinger viser med all tydelighet at elgen er mest aktiv i dagene rundt fullmåne. Også ulykkesstatistikken viser det samme, opplyste Storaas.

— Enda pussigere er det faktisk at det ikke spiller noen rolle om fullmånen er synlig eller ikke. Det er altså ikke måneskinnet, men månefasen som er avgjørende, legger han til.

Det var fullmåne tirsdag 12. november.
 

På forsiden nå