Koronavirus påvist hos ansatt på Ullevål sykehus

Ullevål sykehus bekreftet fredag kveld at en ansatt ved øyeavdelingen har fått påvist koronaviruset. Ifølge Aftenposten er vedkommende lege.

Administrerende direktør for Oslo universitetssykehus Bjørn Atle Bjørnbeth (i midten) kunne fredag kveld bekrefte at en av deres ansatte er blitt smittet av koronaviruset.  Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

Saken oppdateres.

– Vi vil informere om at vi nå i ettermiddag har påvist koronavirus hos en av våre ansatte. Den ansatte jobber på øyeavdelingen og har vært på jobb mandag og tirsdag denne uka, sa administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth for Oslo universitetssykehus på en pressekonferanse fredag kveld.

Den ansatte er lege ved øyeavdelingen, ifølge Aftenposten. Det vil imidlertid Bjørnebeth ikke bekrefte.

I forbindelse med smittetilfellet har sykehuset nå iverksatt såkalt grønn beredskap.

– Grunnen til det er at vi trenger å omdisponere ressurser og personell for å drive informasjon og oppsporing av pasienter som har vært på øyeavdelingen mandag og tirsdag denne uka, sier Bjørnbeth.

Fire andre har symptomer

Han opplyser videre at sykehuset har fire andre ansatte på øyeavdelingen som har symptomer. Disse blir nå testet.

Sykehuset opplyser at de har full oversikt over antall pasienter som har vært i kontakt med den seksjonen hvor den smittede jobber.

– Med både pasienter og ansatte skal det være snakk om noen hundre personer som vedkommende har vært i kontakt med, opplyser Bjørnbeth.

Når det gjelder videre oppfølging av disse opplyser Bjørnbeth at de vil følge Folkehelseinstituttets regler for hjemmeisolering og karantene.

– Vi tar denne situasjonen veldig alvorlig, setter krisestab og går i grønn beredskap for å håndtere dette, sier sykehusdirektøren.

Ferie i Nord-Italia

Den ansatte som er smittet, hadde nylig vært på ferie i Nord-Italia, og Bjørnebeth sier at de er sikre på at vedkommende ble smittet der.

Den smittede har lette luftveisplager, men har ikke hatt behov for behandling på sykehus, sier han.

Bjørnbeth svarer bekreftende på spørsmål fra NTB om at vedkommende valgte å gå på jobb etter ferie i Italia, istedenfor å sette seg selv i hjemmekarantene.

Personen begynte imidlertid ikke å merke symptomer før tirsdag

– På tirsdag var det slik at vedkommende merket de første symptomene, men det ble ikke tolket som symptomer å ta hensyn til før på onsdag, sier Bjørnbeth til NTB.

Seks nordmenn smittet

Ullevål sykehus hasteinnkalte til en pressekonferanse kl. 18.45 fredag kveld.

Med det nye smittetilfellet på Ullevål sykehus har nå antallet smittetilfeller i Norge steget til seks.

Tidligere fredag opplyste Bergen kommune at en person har fått påvist det nye koronaviruset etter en reise i Nord-Italia.

Torsdag bekreftet FHI at tre personer, to bosatt i Oslo, og en i Bærum, hadde testet positivt på viruset etter reise i henholdsvis Italia og Iran. Fra før har en kvinne bosatt i Tromsø, fått påvist viruset etter en reise til Kina.

I tillegg er en mannlig student bosatt i Firenze i Italia, også smittet. Han er nå innlagt på et lokalt sykehus.

På forsiden nå