Verdens matvareprogram fikk Nobels fredspris

Nobels fredspris 2020 går til Verdens matvareprogram (WFP).

Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, offentliggjør vinneren av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo.   Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / POOL

Saken oppdateres.

Tildelingen av fredsprisen til WFP (World food program) ble kunngjort av Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen, kl. 11 fredag formiddag. Selve prisen deles ut i Universitetets aula 10.desember.

Organisasjonen får fredsprisen for sin innsats i kampen mot sult, for sine bidrag til å skape forutsetninger for fred i konfliktutsatte områder, og for å være en pådriver i arbeidet mot bruken av sult som et våpen i krig og konflikt.

Verdens matvareprogram er verdens største humanitære organisasjon for bekjempelse av sult og for fremming av matsikkerhet.

– Under koronaepidemien er sult blitt et stadig større problem. Dersom ikke FNs matvareprogram får den støtten som trengs, står verden overfor omfattende sultkatastrofer, sa Reiss-Andersen blant annet i sin begrunnelse.

– Sammenhengen mellom sult og krig er en ond sirkel, sa hun.

Hjelper millioner

Verdens matvareprogram (WFP) er en FN-organisasjon, og verdens største humanitære organisasjon med et mål om å bekjempe sult og fattigdom. WFP bpprettet i 1963, som en del av «mat for fred-programmet».

WFP driver i dag nødhjelpsarbeid og utviklingsprosjekter med rundt 11 000 ansatte, og bidrar med mat og hjelp til 86 millioner mennesker i over 80 land. Organisasjonen finansieres med frivillige bidrag fra stater, private organisasjoner, bedrifter og privatpersoner, og Norge er en av de største bidragsyterne, ifølge NTB.

WFPs norske visepresident Elisabeth Rasmusson sier hun er veldig glad for at organisasjonen endelig får denne store anerkjennelsen.

– Jeg synes dette er en veldig riktig pris og er glad for at Verdens matvareprogram nå endelig får denne store anerkjennelsen. Det er så velfortjent, sier Rasmusson til NTB.

Generalsekretær i FN-sambandet Anne Cathrine Uteng da Silva omtaler årets fredspris til Verdens matvareprogram (WFP) som en fantastisk anerkjennelse.

– Min umiddelbare reaksjon er at dette er veldig stas og litt overraskende. Det er en fantastisk anerkjennelse. Verdens matvareprogram bistår opp mot 90 millioner mennesker hvert år, og ikke minst opp mot koronakrisen er dette en svært viktig organisasjon i FN, sier Uteng da Silva til NTB.

Hun synes også det er et godt valg av fredsprisvinner, fordi WFP bidrar i områder resten av verden ikke ser, men der hjelpen trengs mest.

– Det siste året har de vært svært aktve i Jemen, en av verdens største humanitære kriser og kanskje mest glemte.

Koronarestriksjoner

Fredsprisen ble kunngjort fredag ved Det Norske Nobelinstitutt i Henrik Ibsens gate i Oslo. På grunn av den pågående pandemien var det restriksjoner for å redusere smitterisikoen i forbindelse med utdelingen. Bare et svært begrenset antall medier ble invitert til pressekonferansen i år.

Som før alle andre tildelinger, var det også i år flere rykter om hvem som ville få fredsprisen. Blant de mest omtalte var Greta Thunberg. I 2019 var det presidenten i Etiopia, Abiy Ahmed, som ble tildelt fredsprisen.

På forsiden nå