Polaris-prisene delt ut i dag:

- Bildene er både vakre og skremmende

Juryen i Polaris-prisene mener fotograf Kim Nygård i Adresseavisen har levert en sterk fotodokumentar om utbygging av vindkraft i den den norske fjellheimen.

Utkjøring av vindmøller til vindkraftanlegget på Valsneset på Fosen.  Foto: Kim Nygård

Saken oppdateres.

Onsdag ble årets Polaris-priser delt ut. Dette er priser som årlig deles ut for god journalistikk i mediekonsernet Polaris.

Vinner av fotoprisen gikk til Kim Nygård i Adresseavisen for «Vindkraft».

Her kan du se bildene av da Robert og Lillian fra Frøya gikk på barrikadene for første gang i sitt liv.

Dette skriver juryen om bildene: «Dette er en svært sterk fotodokumentar om utbygging av vindkraft i deler av den norske fjellheimen. Bildene er både vakre og skremmende. Bildene trenger ikke følge av ord, vi skjønner hva som skjer i fjellheimen vår».

Her er noen flere bilder fra dokumentaren:

Adressa-fotograf Mariann Dybdahl fikk hederlig omtale for portrettet av Lise Ofstad, som juryen skriver dette om: «Kvinnen på bildet er under behandling for rus på Blå Kors. Denne dagen er det to timer spa som gjelder. Kvinnens ansiktsuttrykk, anspente og samtidige verdige holdning gjør bildet til et vakkert portrett».

LES OGSÅ: – Alkisene, fyllikene, subben. Det er her de holder til, på Blå Kors. For en skam! Det tenkte Liss Ofstad. Og nå er hun her selv

Også fotograf Ronald Johansen fra iTromsø fikk hederlig omtale, mens vinner av levende bilder-prisen gikk til Sindre Olav Fredriksen og Stein Eirik Simonsen i Folkebladet for «Tre nøtter til bestemor».

Analyserte 1,4 milliarder passord

Adresseavisen vant beste nyhetssak i stor avis for serien Max Hax. Denne er laget av Jonas Alsaker Vikan, Jonas Nilson, Agne Ødegaard, Espen Rasmussen og Rune Petter Ness.

Juryen skriver følgende: «Et team med mange forskjellige spisskompetanser og kreativ kildebruk er noe av hemmeligheten bak dette banebrytende arbeidet. Slik kunne teamet analysere 1,4 milliarder passord, dokumentere utsatte samfunnsområder, og hvordan 600.000 norske passord ble lekket, slik at blant andre Dagbladet publiserte falske nyheter på sin forside om at statsministeren aksepterte pedofili».

LES OGSÅ: Jakten på Max

I samme kategori fikk Kjerstin Rabås og Ingrid Meisingset hederlig omtale for «Alt sviktet før dobbeltdrapet». Juryen mener vi her får et innblikk i hvordan Norge tar imot og følger opp unge asylsøkere.

Vinner av beste nyhet i kategorien Liten avis ble Ingrid Ellevset i Driva for «Innsyn i pasientjournal». Dette er en sak om mistillit mellom to parter: pårørende og Sunndal kommune. Saken topper seg når en kvinne kjemper for å få innsyn i sin manns pasientjournal og blir nektet.

Hederlig omtale innen Nyhetsprisen for liten avis gikk til Sigrid Gausen, Guro Vollen og Tone Sidsel Sanden i Dølen som presentere historiene om hva som egentlig skjedde da Rondablikk Høyfjellshotell ble omgjort til akuttmottak for flyktninger.

Pris for sak om Emma

Vinner av reportasjeprisen gikk til Pål E. Solberg, Camilla Kilnes, Mariann Dybdahl, Agne Ødegaard og Jonas Nilsson i Adresseavisen for «Hvem kan redde Emma». Juryen mener det her er svart på hvordan man journalistisk kan nærme seg et menneske som så tydelig er i psykisk ubalanse at hun vil ta sitt eget liv.

Hederlig omtale gikk til Synne Mauseth, Line Pevik, Espen Bakken og Ingrid Meisingset i Trd. By/Adresseavisen for «I møte med ensomheten».

Trond Hustad i Romsdals Budstikke fikk hederlig omtale for «Gullaget».

Kirkeliv og RBK

Flere kommentarer fikk også Polaris-pris. Vinnerkommentaren er skrevet av Kari Hovde i Adresseavisen, og har tittelen: «Må kirka være så dørgende kjedelig?».

Hederlig omtale ble gitt til Adresseavisens Birger Løfaldli for kommentarene om RBK-rettssaken.

Tone Sidsel Sanden i Dølen fikk hederlig omtale for «Rondablikksoga» i Dølen.

På forsiden nå