UD forlenger det globale reiserådet fram til 1. september

Utenriksdepartementet forlenger det gjeldende globale reiserådet som fraråder alle ikke strengt nødvendige reiser utenfor EU/EØS, Sveits og Storbritannia

Saken oppdateres.

Reiserådet skulle opprinnelig vare til 10. august, men forlenges altså til 1. september. Årsaken er at regjeringen har skjøvet på trinn fire i gjenåpningsplanen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– I tråd med forskyvningen av trinn fire forlenger vi reiserådet. Det er fortsatt en uoversiktlig situasjon i mange land. Enkelte land har en stigende smittekurve og helsevesenet i flere land sliter. I tillegg gjør andre lands reiserestriksjoner det vanskelig for nordmenn å reise trygt. Andel nordmenn som er vaksinert, er også relevant når vi vurderer det globale reiserådet, sier hun.

Regjeringen har besluttet å oppheve det globale reiserådet trinnvis. Fra og med 5. juli ble reiserådet opphevet for EU/EØS, Sveits og Storbritannia. I tillegg ble det gjort unntak fra enkelte land og områder på EUs tredjelandsliste. Dette er land og områder utenfor EU som oppfyller Folkehelseinstituttets kriterier for lav smittespredning.

Følgende land og områder på EUs tredjelandsliste er nå unntatt reiseråd: Albania, Aserbajdsjan, Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Israel, Japan, Kosovo, Moldova, Montenegro, New Zealand, Nord-Makedonia, Qatar, Saudi-Arabia, Serbia, Singapore, Sør-Korea, Taiwan, Ukraina og USA.

Unntak fra det globale reiserådet for disse landene vurderes nå uavhengig av krav til karantene. Det betyr at du må gå i karantene dersom smittenivået i landet eller området du besøker ikke tilfredsstiller FHIs krav, selv om det ikke er reiseråd for landet eller området.

Utenriksdepartementet vil foreta en ny vurdering av det globale reiserådet i midten av august.

På forsiden nå