Fire ungdommer værfast under Femundløpet:

Alle ungdommene funnet i god behold

Femundløpet ble avlyst på grunn av stormen.

  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

- Jeg har fått melding om at enda en av ungdommene er funnet, og på tur ned. Det sier operasjonsleder Reidar Stokke ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen like før klokka 10 søndag formiddag.

Personen som er funnet er en 16 år gammel gutt. Han skal være forfrossen etter ei kald natt ute, men det skal etter forholdene stå bra til, opplyser Stokke.

Like etter klokka 10 kommer gladmeldingen om at også de to siste ungdommene er funnet.

- Alle sammen er kalde og medtatte, det har vært ei tøff natt, men det står bra til, sier Stokke.

Bekymret

Det var klokka 20.00 lørdag kveld at ledelsen i Femundløpet meldte fra til politiet om at fire unge kjørere lå værfaste på fjellet ved Narskaftet i Os kommune. Her hadde de ligget siden lørdag formiddag.

- De fire løperne ligger i biuvakk og ingen er skadet. Vi har hatt kontakt med dem. Men det er ekstremt dårlig vær der oppe og vi vil ha de ned så fort som mulig, sa juryleder Roger Leegaard da de alle var savnet.

Søndag formiddag var fortsatt to ungdommer savnet i fjellet.

- Vi kan ikke stole på at GPS-posisjonene vi har å jobbe ut fra stemmer, så selv om vinden har roet seg, er det vanskelig å vite hvor de befinner seg. I tillegg er det mye nedbør og mye løssnø, så det er vanskelig å kjøre skuter i området, opplyste Stokke.

Funnet ei jente

Den første av de savnede, ei jente ble funnet i 03-tiden natt til søndag. Det meldte NTB.

– Vi har funnet en av dem, en 15 år gammel jente. Hun var den av ungdommene som var lengst nede i fjellet, sa redningsleder Erik Willassen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Letaksjonen har pågått gjennom natta, men været har vært en hindring.

- Vi jobber på spreng, været har vært ekstremt. Det er fremdeles dårlig, men det begynner å bli bedre, sa operasjonsleder Wiktor Pedersen ved Sør-Trøndelag politidistrikt etter at jenta var funnet.


Savnet i Rendalen

To unge kjørere som også var savnet i fjellet i Rendalen kom til rette litt lenger utpå formiddag søndag. Det skriver Østlendingen. Dermed er samtlige som var savnet etter stormen, lokalisert og hentet.

Søket i fjellet i Os ble opprettholdt med full styrke inntil de siste var funnet, melder politiet i Hedmark til lokalavisa. Da var tre voksne hundekjørere allerede funnet.

- Samtlige var svært kalde og forkomne. De er fraktet ned til ei seter ved Søvollen. Vi får dem foreløpig ikke ned derfra, men venter på beltevogn fra Forsvaret som skal få dem ned i sikkerhet, opplyste politiet til Arbeidets Rett søndag morgen.

Avlyste løpet

I tillegg til de fire ungdommene kjørte en av Femundløpets skuterfører seg fast på fjellet i løpet av natta, men han kom seg ned fra fjellet søndag morgen.

Det ble tidligere kjent at løpet ble avlyst etter sterke signaler fra Sør-Trøndelag politidistrikt og Hedmark politidistrikt. Kommunikasjonsansvarlig for løpet, Jon Harald Knutsson presiserer imidlertid at avgjørelsen om å avlyse kom uavhengig av politiets vurderinger.

- Vi har hatt sikkerheten til deltagerne i tanken hele tiden, og valgte selv å avlyse løpet, sier Knutsson.

Femundløpet skrev på sine hjemmesider at de avlyste årets løp på grunn av situasjonen på fjellet.

Sendte ut snøskutere

Totalt ni spann stilte til start i Femundløpets juniorklasse. Ett spann kom til mål, fire ble hentet trygt ned , mens fire unge kjørerer ble liggende værfast i fjellet.

- Vi sendte ut et team med snøscootere for ca en time siden. Den siste meldingen er at de nærmer seg løperne, sa Leegard like før klokken 22.00 lørdag kveld.

Rekvirert beltebil

Totalt er det åtte skuterlag som er på vei opp Narskaftet. I tillegg er en beltebil på vei opp til fjellet. De har siden klokken 22.00 nærmet seg ungdommene, men det har vært vanskelig å komme seg opp på fjellet.

- Sikten er omtrent null. Skuterne kjører med tau i mellom seg, og klarer bare å kjøre hundre meter om gangen, sier Leegard.

GPS og nødrasjoner

Alle kjørerne under Femundsløpet er utstyrt med GPS.

- Vi vet hvor de er, men vi nærmer oss natten. Ungdommene hadde også dårlig med strøm igjen på telefonene sine, sa Legaard lørdag kveld.

De unge kjørerne har også med seg nødrasjoner. Både drikke og mat er pakket ned i sledene, nettopp i anledning slike hendelser som nå.

- De har uttalt selv at de foreløpig har det greit, men det blåser veldig og det bråker fælt, sier Leegard.

Måtte snu

Den første patruljen som ble sendt ut etter kjørerne måtte snu.

- Været var så dårlig at de ikke klarte å komme frem, sier jurylederen for Femundløpet.

Forholdene var så ille at løypemannskapene på snøscooter tok seg inn på utedoer i området.

Store letestyrker

Operasjonsleder Stokke opplyser søndag morgen at 30 personer bistår i letingen etter de to siste ungdommene som fortsatt befinner seg på fjellet.

- Vi har mannskap fra politi, Røde Kors og sivilforsvaret ute og leter, sier Stokke.

 
        
            (Foto: Femundlopet.no )

  Foto: Femundlopet.no

På forsiden nå